gabor1972 Creative Commons License 2009.11.04 0 0 550

Szia,

 

A másik fórumba már irtam róla, de pár aktualitás (én irtam orvosi névvel korábban, de megváltoztattam, most inkognitóban vagyok).

Split vakcina jelenleg a Pandemrix, patikai forgalomban nem kapható sehol. Tegnap hivtam a Pharmafutárt, amennyiben patikai forgalomba kerül valahol az EU területén, sima receptre behozzák.

Sajnos az igény a vakcinákra nagyobb, mint amennyit tudnak gyártani, egyelőre a legtöbb patikai forgalomban nincsen, közvetlenül a kormányok rendelik (ez a WHO javaslata).

Az itthoni pánik keltés ahogy irtam inkább politikai mint szakmai jellegű, igenis bizonyos csoportoknak kellene split vakcina (terhesek, 3 év alatti gyerekek, immunsupprimáltak), egyelőre azonban nincs, mérlegelendő a kockázat-haszon arány. Azért az mindenképpen pozitiv, hogy MAgyarország képes önállóan vakcina előállitására, még ha vannak vele bizonyos fenntartások is, a legtöbb ember számára igenis adható lenne, és azokbnak az embereknek az olrása megakadályozhatná járvány kialakulását.

Methotrexate mellett meggondolandó, TNF gátlás mellett nem javaslom az inaktivált vakcinát. B sejt depléció elég problematikus, hiszen akár az immunológiai memória is sérülhet, túl sok tapasztalat nincs az immunizálásokról. 

Előzmény: Törölt nick (548)