Szeplák Creative Commons License 2009.11.03 0 0 9144
alias "ásoványhal" írta nem is olyan rég a hazai halas fórumra:
(szóval hallottam hírét de örülök neki)
Sziasztok!

Bocsánat az ismételt hosszú csendért, de igazán be vagyunk fogva hajtósra...
A következő héten nem tudjuk a tanszéki tavat lehalászni, mert köv. hét péntekig egy rakat határidős munkát kell elvégezni. Úgy néz ki, hogy a következő hét után tudunk nekiállni az ígért halbetakarításnak. Egy kis türelmet kérünk...

üdv

ásovány hal

u.i.: egy kis hirdetés, ha valakit érdekel:

A jövő héten október 26. és november 2. között jelentős természetvédelmi/vízminőség-védelmi célú beavatkozásokat fognak elvégezni halász szakemberek a veresi tavakon:

Mindhárom tavon lesz busa lehalászás, a Pamut- és a Malom-tavon pedig az amurok állományát is jelentősen gyéríteni fogják. A malom-tavi lehalászás EU-s támogatásból, a többi vízen a munka pedig – a Környezetvédelmi Bizottság jóvoltából – a helyi Környezetvédelmi Alap forrásából fog megvalósulni

A többek között nagy mennyiségű vízirovart (vízibolhát stb.) is fogyasztó (várhatóan 15-20 kg-os), ázsiai eredetű busák lehalászásával több évtized után ismét gazdagok lehetnek a vizek zooplanktonban, mely a halivadékok számára elengedhetetlen táplálék. Ezzel nőni fog a halszaporulat, mivel az ivadékok túlélési esélye is megnő.

Döntő részben az első ízben 1970 körül betelepített (szintén ázsiai eredetű) amur a felelős azért, hogy a vizek öntisztulásában fontos szerepet játszó és a halak ívóhelyéül is szolgáló hínárnövényzet teljesen kipusztult a tavakból. A lehalászás után az egykori hínárfajok visszatelepedése/visszatelepítése is megtörténhet.

Összességében a rehabilitáció javítani fogja a vízminőséget (algásodás csökenése stb.) és növelni fogja a természetes halszaporulatot.

Látnivalók:

Amur lehalászás: Pamut-tó - október 26., kb. 18.30-20.30 Ivacsi-tó: október 28., 18.30-20.30

Busa lehalászás: Pamut-tó - október 27., kb. 6.30-7.30 (kora reggel!) Ivacsi-tó: október 29., 6.30-7.30 (kora reggel!)

Az október 28-29-ei időpontok változhatnak!

(A Malom-tóval kapcsolatosan egyelőre nincsenek időpontok, de várhatóan okt. 30. és nov. 2-a között lesz.)


Üdvözlettel:

Tatár Sándor
elnök
Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság
Előzmény: Törölt nick (9140)