Schenouda Creative Commons License 2009.10.29 0 0 6374
"Mikoriak? Ki építette? Én eddig csak olyat olvastam, hogy a történészeknek, régészeknek fogalma sincs róla." Ebben igazad van, meg nem is. Sajnos azt kell mondjam, hogy nem is annyira fogalmuk nincs róla, hanem egyszerűen nem is nagyon érdekli őket különösebben. Amúgy komolyabb régészeti rejtélyeket ne várj a guancsoktól, csak annyit, mint az é-afrikai berberektől, akik közismerten nem egy nagy építők.
Már korábban is írtam, hogy a Kanári-szigetek múltját nem sikerült az i.e. 200-nál régebbre tolnunk. Már Alf Bajocco olasz atlantológus is azon sápítozott 1965-ben egy -amúgy kiváló- tanulmányban, hogy a legrégebbinek mondott Gran Canaria északi részén lévő Galderban található a La Guancha nevű tumulus, melynek legmélyebb rétegeiben talált organikus anyag vizsgálata szerint az i.sz. 3. századból származik. Azóta eltelt negyven év alatt találtunk néhány múmiát és obszidián eszközöket melyek régebbiek ettől, de egy sem tehető régebbre az i.e. 2. századnál. Ezek alapján a legújabb kutatások sem teszik a guancs bevándorlást korábbra az i.e. I. évezrednél...! De visszatérve a piramisaidra...
A güimari piramisok Tenerifa szigetén tetszetős szögből fotózva kicsit amerikai teocallikra hasonlítanak. Ezek valójában kővel burkolt földteraszok. Egyébként csak néhány méter magasak.
Némely régész korábbi véleménye szerint ezek csak puszta kőhalmok, az első spanyolok ide dobálták a környéken összeszedett köveket, amit Heyerdahl a saját szája íze szerint rakott össze 1990-91-ben, miután hajógyáros barátja megvette az egész területet számára. Ez szerintem így nem igaz, de adódnak azért problémák (pedig én nagy tisztelője vagyok Heyerdahl munkásságának).
Heyerdahl öt pontban sorolja fel azokat a bizonyítékokat, hogy ezek valóban szertartási célokból épültek és valamilyen formában kapcsolatban álltak a napkultusszal. Én ezt most nem sorolom fel, egyrészt felesleges is belemenni ennyire ebbe a témába.
Az 1-es jelű "piramis" alatt található egy természetes lávabarlang, amit a guancsok valamiféle lakóhellyé alakítottak, ennek kora i.sz. 600 és 1000 közé tehető, de egyáltalán nem biztos, hogy volt kapcsolata a felette lévő kőterasszal. Említettem pár problémát, nos mondok egyet: a könyékben ismerünk hasonló teraszokat, melyek mezőgazdasági célokat szolgálnak! Heyerdahl ezt úgy próbálja kivédeni azok oldalait gömbölyű oldalú kövek határolják, a guimáriaknál meg sima oldalukkal kifelé rakták a köveket. Szóval itt már elkezdett bűzleni a dolog. Ugyanis a támfalakkal lépcsőzetessé kiképzett keskeny teraszok Tenerifán és Gran Canarián a középkor óta a földművelés jellegzetes formái.
Még a régészek "maradi" érvelésére, hogy miért nincs "fogalmuk sem mikor épültek" -mint írod: néhány régész azért megvizsgálta. És lesújtó véleményt közöltek: 1998-ban végül nyolc helyen szondázásokat végeztek, a felső rétegben 20. századi anyagokat is leltek, majd leásva az legalsó rétegig (!!!) olyan cserép és kerámiadarabokat találtak, melyek importból kerültek a Kanári-szigetekre, és amiket a 19. század első felében használtak! Na, ez a nagy gond!!! Ugyanis a régészek már válaszoltak kérdésedre: ezek a kővel kirakott teraszok egyike sem régebbi 1800-nál, azaz kétszáz évnél!!!! És mezőgazdasági célból épültek a vulkáni lejtőn, mint még egy csomó a szigeteken.
Egyébként a Kanári-szigetekiek nem nagyon forszírozzák a témát, hiszen jó turista csalogató az egész: "Kulturális Park" -lett ott létrehozva, bár a kanári őstelepesei csak nevetnek az egészen. Heyerdahl -a szerény véleményem szerint- észrevette időközben, hogy bakot lőtt a "piramisokkal", de már csak az elvei miatt is haláláig kitartott amellett, hogy ezek a napkultuszt szolgáló piramisok voltak... Azóta meg is lett fejelve a dolog, mert időközben két újabb sarlatán jelentkezett: Aparicio és Esteban helyi "ősűrhajózás-szakértők", akik elfogadva Heyerdahl nézetét, hogy ezek a napkultusszal álltak kapcsolatban és a régészekét is, hogy ezek csak max. 200 évesek, 2005-ben könyvet adtak ki arról (címe: "The Pyramids of Güímar: Myth and Reality"), hogy ezeket a "piramisokat" a "szabadkőművesek" építették!?!?!!!!!
Ha ezek után te tudsz olyan indokot, ami alapján ezek több ezer évesek, meg, hogy egyáltalán piramisok: írd le!
Még itt egy kép, ami a guimari "Kutúrális Park" piramisait mutatja nem éppen tetszetős szemszögből: