pléhúsz Creative Commons License 2009.10.26 0 0 1841

És az sok? Kisebb dutra is 2000 kg, pénteken 24 Ft/kg-ot kaptam ócska lemezekért a vasastól. A dutra pedig öntvény meg igen drága alumínium. Ugyanakkor ezen az oldalon és egyáltalán Magyarországon, no meg a világban szentségtörés egy dutra méhes értékeit taglalni.

Másként egy dutra munkáját 50-100 ember tudná elvégezni, akiknek napi 500 ezret kellene fizetned. ( A dutra nem késik el, nem ücsörög a fa alatt, nem lop meg, este nem jön vissza elvágni a torkod, nem erőszakolja meg a 90 éves anyósodat.)

Ezen felül az általad említett pénzért egy mai traktor kerekét tudnád megvenni.

Egy dutra vásárlásával, nem csak egy eszközt, gépet vásárolsz, nem is csak egy traktort. Hanem a magyar legendát, részesülhetsz azon ritka csodából amiről más nemzetek csak álmodnának. A doxa, a porsche, a ferrari, a mercédesz, a kalasnyikov, a windows más nemzeteké. A dutra a magyaroké!

 

Sándorunk sok-sok km után egy német találkozóhoz érkezett csodálatosan restaurált gépeivel, amikor megtudták hogy magyar, azt kérdezték hol van a dutra?

 

Ma beszéltem egy kíváló régi szakival, aki a nyolcvanas évek elején Németországban dolgozott. Érdekesség még, nem a volt NDK területen, hanem München közelében. Ott akkor kezdődőtt a traktoros bulikon a húzogatás, a dutra szétszedett mindenkit. Azóta tapasztaljuk hány nagy dutra ment ki. De öröm az ürömben, nem rézelejééké lett, vazsárban eladva, beszerezve ingyé.

 

Mondhatjuk én márka soviniszta vagyok. A dutra sovinisztája. Mennyire rossz ez, hogy próbálok sötétmagyarországon legalább egy kis gyertyát gyújtani?

Egy francia belga tudja ki volt Puskás, Papp Laci.

Angliában, Új-Zélandon, Svédországban ismerik a dutrát.

Szlovákok, Kínaiak, Afrikában hallottak a csepelről.

Indonéziában, Moszkvában, Krakkowban láttak pannóniát.

Mi a helyzet idehaza?

 

 

 

Előzmény: malévhoz,csak a hátszelesek kerülnek (1839)