cucu Creative Commons License 2009.10.25 0 0 39555

Mi a boltív formájú? A téglákat ott rakták boltív formájúra annak idején, ahol a teherhordást akarták kiváltani. Pl. ablakok, ajtók felett meg egyéb nyílásoknál, de ezt csak a ház építésénél lehet így csinálni, utólag már nem. A konvektorok pedig késöbb jöttek divatba, így maradt az ablak alatti rész. Ennek két oka van:

 

1.) statikai szempontból ott a biztonságos, bár az ablak széléig ki lehet vinni a konvektor szellőzőjét. Vagyis -tudomásom szerint- a luk fele kilóghat az ablak alól, ez még megfelelő. Ha ettől kíjebb tesszük Lehet, hogy nem jelenkezne egyből a probléma, de évek alatt megrepedhet a vakolat, ahogyan a terher próbál máshogyan eloszlani. Szélsőséges esetben akár nagyobb baj is származhat belőle.

 

2.) Az ablakoknál mindig van annyi légmozgás, ami a konvektornak ill. az égésnek hasznos, továbbá nem fog így párásodni az ablak, mert alulról kapja a meleget. Egyábként is mindig a leghidegebb helyre célszerű tenni a fűtőtestet és ez az ablaknál van.

 

Természetesen  ma már mindenre van megoldás, hiszen erre a célra nagyszerű teherbíró áthidalókat kapni a boltban, amelyeket akár utólag is be lehet építeni megfelelő szakértelemmel. Kérdés, hogy egy konvektor áthelyezés megér-e annyit, vagy inkább bízzunk a szerencsében? 

 

összegezve: látni kéne, hogy miről van szó, így nem lehet konkrét választ adni, csak ötletelni.

Előzmény: Blue_Sky_007 (39551)