dmke Creative Commons License 2009.10.23 0 0 132

Az orvosi részéhez nem szólnék hozzá, de az adminisztratív részéhez igen :

 

A háziorvos valószínűleg úgynevezett előzetes vizsgálatot kért, amin  valóban ez a szöveg szerepel :

" Jelen szakvélemény a kezelőorvos  tájékoztatására szolgál, erről határozat nem készül, ezért jogorvoslatnak helye nincs"  - vagy valami hasonló.

 

Tehát a párod jobban járt volna, ha még a táppénzes ideje alatt - akár a tp. ideje elején is - bemegy a lakhelye szerint illetékes nyugdíjbiztosítóhoz és saját jogán elindítja a leszázalékolását. Ezt még most is meg tudja tenni, csak így időt veszített. Ha beadja a kérelmét, be fogják hívni I. fokú vizsgálatra, azután ha az  nem felel meg, II. fokra fellebbezhet, végső esetben jön a munkaügyi bíróság (iü.orvosszakértői vélemény alapján).

 

Általánosságban is azt tudom tanácsolni, hogy senkinek ne a táppénzben tartó orvosa indítsa el úgymond a leszázalékolását,mert egyrészt kifut az illető a táppénzes évéből (ami ugye üzemi balesetet kivéve 1 év és nem hosszabbítható) és ott marad pénzbeli ellátás nélkül, és mert  az csak egy olyan vizsgálat lesz, amiről a szakvéleményt postán az orvos kapja meg tájékoztatás céljából, a nyugdíjbiztosítóhoz nem kerül el és ezért nincs megfellebbezhető határozat. 

Előzmény: Nuti49 (131)