menroting Creative Commons License 2009.10.20 0 0 4364

tál

 

 

"Fuente Magna"

 

"A nagy kőedényt, amely egy áldozati tálra hasonlít, és ma Fuente Magna néven ismert, egy földműves találta meg teljesen véletlenül a Titicaca-tó közelében, a Manjon-birtokon, a valamikori Chua-birtokon, kb. 80 kilométerre La Paztól. A helyet, ahol az edény rejlett, eddig nem kutatták ásatásokkal.

A Fuente Magnát nem állították ki Bolíviában a 2000. évig. Amíg az ásatások a helyszínen meg nem kezdődtek, hamisítványnak tartották.

A Fuente Magna egy gyönyörű vésetekkel borított, kívül-belül gesztenyebarna színű edény. Belsejében állatmotívumok és emberformájú alakok láthatók.

Don Max Portugal Zamora, egy bolíviai archeológus, Pastor Manjonban szerzett tudomást létezéséről. Mr. Portugal nevezte el a helyet úgy, ahogy ma is nevezik: Fuente Magnának. Mostanában kezdődött el a hely óvatos rendbehozatala. Armando Escobar Uria tábornok közvetítésének és tárgyalásainak nyomán a birtokot annak gazdái egy szomszédos területre cserélték.

Mr. Portugal felügyelete alatt a helyszínt cementtel megerősítették, ahol szükség volt a javításra. A kutató hozzákezdett az objektum belsejében található szöveg megfejtéséhez, például a „Qullga Llippichi” néven ismert szöveghez fordulva, melyet Don Franz Tamayo fordított le. Szintén figyelembe vette Dr. Dick Edgar Ibarra Grasso publikációját, melynek címe: „Az An-dok bennszülöttjeinek írása”. Ezek a próbálkozások azonban nem vezettek eredményre.

A szöveg kétségtelenül egy régi kultúrából származott. Mégpedig a héber, mely az ékírásból alakult ki, vagy egyszerűen közvetlenül a sumér-akkád ékírás lehet az alapja a Fuente Magnán látható írásnak.

A kutatások során a következőket lehetett megállapítani a leletről:

1. A talált tárgyra mezopotámiai tradíciók hatottak

2. Két szöveget tartalmaz, egyet ékírásos és egyet semita nyelven, mely sínai hatásokat mutat

3. A használt szimbólumok alapján az ideografikus és ékírásos írásmód használatának átmeneti korszakában készülhetett

4. Körülbelül az ie. 3500-3000 közötti időszakra vezet vissza bennünket

Fuente Magna

Először is a Chuákhoz kell visszamennünk a történeti hivatkozásért. A helyi lakosokat kikérdezve azt találtuk, hogy senki nem hallott az ügyről. A híres Manjon-birtok ismeretlen volt, ráadásul 6 Chua volt a környéken. Az öregekhez kellett fordulnunk, akik egy 98 éves emberhez irányítottak bennünket. Mikor a forrásról ( „fuente” spanyolul forrás – a ford.) kérdeztük, nem emlékezett semmire, mikor viszont megmutattuk a lelet képét, rögtön felismerte, és azt mondta: „El Plato del Chancho” (a „disznó tálja”) – majdnem rosszul lettünk, mikor a tolmács közölte, az idős ember otthonában van a leletnek egy szinte pontos mása, és valószínűleg bátyjánál is található egy hasonló, mivel több ilyet találtak azon a helyen. Megmutatta azt is, a forrás hol található, de a rossz idő miatt a tolmács azt javasolta, ne menjünk oda, mert a balszerencse hordozójának fognak minket tartani, és nem engednek majd ott kutatni a továbbiakban.

A Pokotiai Monolit

Ahogy visszaértünk Chuából, a szakértők vizsgálni kezdték a Fuente Magna-leletet, lemásolták a szimbólumokat.

A 2 méteres Pokotiai Monolitot vizsgálva más kutatók jeleket fedeztek fel az elülső részén, és engem hívtak, hogy nézzem meg. Semita vagy akár ékírásos jelek voltak, nagyon hasonlóak a Fuente Magnán látható jelek második részéhez.

A kutatók nagyon izgatottak lettek, és szerettek volna hozzálátni az ásatásokhoz. Elküldtem a képeket az USÁ-ba, Franciaországba, Izraelbe, Egyiptomba, hogy megerősítsék az írásra vonatkozó feltételezéseket, és segítsenek megállapítani: lefordítható-e a szöveg.

A Tiahunaco korszakból származó monolit kapcsán senkiben nem merült fel a kétség, hogy eredeti leletről van szó. A Tiahunaco kori írások semita és rovásírások – és ez hatalmas jelentőséggel bír. A Pokotiai Monolitot 2002-ben találták meg. Először úgy gondolták, hogy csak a monolit lábának elülső részén található írás, de a további kutatások megmutatták, hogy a figura hátsó részén és a bal keze alatt is van. "

http://tamana.gportal.hu/gindex.php?pg=28567676&nid=4686443

 

http://www.geocities.com/Tokyo/Bay/7051/Awen3a.htm

 

http://www.geocities.com/Tokyo/Bay/7051/poko2.htm

 

http://www.world-mysteries.com/sar_8.htm

 

tal2