Dogfüggő Creative Commons License 2009.10.19 0 0 170

Azé az élet egy pöttyet bonyolultabb ennél. Nem feltétlen az a gyerek verekszik az oviban, aki a szüleitől is verekedést lát otthon, és a  vendégségben csúnyán beszélésnek is sok oka lehet- de ez itt melléxál.

A csúnya beszéd miatt pont azért szól rá a gyerekre az óvónéni, hogy a gyerek megtanulja, hogy az a szó, kifejezés "csúnya", azaz nem abba az élethelyzetbe illik.

Az is érdekes téma lenne, hogy a "csúnya szavak" és a színvonal  mennyire függ össze (e tárgyban -meg különben is : )- érdemes tanulmányozni pl. a szókimondó püspök, Janus Pannonius pajzán epigrammáit..), de itt most inkább megkérdezném, hogy milyen csúnya szavak voltak a "Friss tinta" gyerekverseiben? Mert én csak a bepisilre-bekakilra emlékszem, ezek szerintem nem csúnya, hanem gyereknyelvi szavak. Persze ettől még lehet, hogy van valahol csúnya szó is benne.

A kedves olvtárs inkább tartalmilag kritizálta a verseket, azt sérelmezte, hogy ottan pölö van olyan, hogy a felnőtt becsapja a gyereket, meg hogy a tornaóra undorító, meg hogy egyes gyerekek vadállatok.

Nyilván ahelyett, hogy az igazat írnák: minden felnőtt makulátlan, a tanítási órák egytől-egyig érdekfeszítőek, a kisgyermekek - fiúcskák és kisleányok egyaránt- pedig mind jópajtások, naphosszat gondtalanul dalolnak a kicsiny madárkákkal a virágos réten, csilingelő kacajuk messze száll.

 

(Bevallom, felmerült bennem az is, hogy valaki ügyesen provokál, de aztán arra jutottam, hogy sajnos mégsem.)

Előzmény: andy72 (169)