cucu Creative Commons License 2009.10.14 0 0 39158

Szia

Már volt róla szó, itt-ott írtunk róla.

Nekem a véleményem a légtelenítésről, hogy érdemes több lépésben és ismételve végezni. Ezalatt azt értem, hogy ha tudod szakaszold, tehát előszőr nem nyisd össze a padlófűtéssel. Amikor lelégtelenítetted a radiátorokat és az automata légtelenítők is kidolgozták a levegőt, akkor nyisd rá a padlófűtést. Az automatáknak lazának kell lenniük, különben nem jön ki a levegő.

A radiátorokon a visszatérő szelep (By-pass) leygen teljesen kinyitva. Figyeld, hogy a visszatérő ág langyosodik-e, ekkor kering ugyanis a víz. Ez mindegyik radiátoron így legyen.

Utána jöhet a padlófűtés. Azt nem tudom, hoygan kell, most nincs elöttem, de szerintem adja magát.

Aztán állítsd le vagy várd meg amíg kikapcsol a kazán. Majd amikor újból elkezd fűteni, akkor ismételd meg a légtelenítést. De ekkor már nem kell szakaszolnod.

 

Fontos, hogy a radiátorokon a by-pass szelepet a művelet végén jól álltsd be! Azt javaslom, hogy az újbóli fűtés kezdete elött -mostmár- zárd el a By-pass szelepeket -imbusz kulcs- és amikor beindul a kazán, kezd el megnyitni minden egyes radiátornál, de csak fokozatosan és akkor hagyd abba a megnyitásukat (mindig egy kicsivel jobban nyisd meg) amikor elkezd langyosodni a visszatérő ág. Ekkor jól van beállítva a by-pass, vagyis nem szalad át rajta a melegvíz, mert az nem is lenne jó, hanem a radiátort fogja melegíteni, az meg a szobát... Így illeszted az adott radiátort a rendszerhez. Ezt mindegyiknél így végezd el. A cirkuláció megindulását füllel is tudod követni, ha egy farudat hozzányomsz a radiátorhoz és a másik végére a füledet teszed. Lehet hallani, amikor megindul az áramlás. Ez a beállítás fontos, mert így lesz optimális a radiátor hőteljesítmény leadása és a kazán működése. Tehát a bemenő és a visszatérő ág között kb. 30 C fok különbségnek kell lennie.

Dióhéjban ennyi volna... üdv

Előzmény: Vikusz1977 (39147)