paragrafus Creative Commons License 2009.10.11 0 0 3309
Egyébként pedig egyszerű józan paraszti ésszel belátható, hogy mennyire abszurd az a helyzet, ha egy szerződéses jogviszonyban az egyik szerződő fél hatósági jogosítványokkal is rendelkezik. És a példa a Pécsi Vízmű esetében is megtörtént.

Az egyik szerződő fél változtatásokat a szerződéses jogviszonyban. De a másik fél nem áll kötélnek. Erre a kezdeményező szerződő fél nem a bírósági utat válassza az akarata érvényesítésére, hanem beveti a hatósági jogosítványait és a törvényes út figyelmen kívül hagyásával és visszaélve a helyzetével azonnal érvényesíti az akaratát.
Mint hatóság.

És azt a hozzáállást tanúsítja, hogy amit nem tudott elérni szerződő félként, azt megvalósította (erőből) mint hatóság. 

A Polgári Törvénykönyv alapján a szerződő felek egyenrangúak, valamint azonos jogokkal és kötelezettségekkel rendelkeznek. Ez a felek egyenrangúságának az elve. Ennek a jogelvnek az a helyzet semmilyen körülmények között sem felel meg, hogy a szerződő felek közül az egyik - a köztük fennálló szerződéses jogviszonyra való tekintettel is - hatósági jogosítványokkal, hatósági jogkörrel is rendelkezik. Főleg, ha még ezt a jogát alkalmazhatja, érvényesítheti is!