attisch Creative Commons License 2009.10.01 0 0 6076

Nem jól mondod...

 

Az 1 dl 5%-os oldat az 10 g porított borkénnek felel meg. Ezek mindegyike 5mg/l-rel emeli a bor szabad kénessav szintjét.

 

Én egyébként a cefrét darálás után mindig kénezem. Az egészséges cefrének elég a 10 g/hl porított borkén. Ez általánosan fehér és kékszőlőnek is. A héjon erjedő kékszőlőre valóban pozitív hatással van: segít a pektinek feltárásában, a színkinyerésben és ugyebár antioxidáns hatással is bír. A fehéreknél ez utóbbi miatt használom elsősorban.

A mustot sohasem kénezem.

Az alapkénezéskor, teljes kiforrás után a fehérnek oda lehet adni a 15-20 g/hl borként, savasságtól és alkoholtól is függően!!! A vörösnek 10-15 g/hl szintén a fenti feltételekkel. Ezután szoktam bevizsgáltatni laborban.

Én így csinálom, nekem bevált. Fentiek azt jelentik, hogy kb. 60 mg/hl lesz a boraim szabad kénessav szintje, azaz éppen a kereskedelmi forgalomba kerülő borok felső limitje, de érdemes így, mert utána nem sokat kell hozzányyúlni, legfeljebb minimális pótlásra van szükség, persze csak újboli bevizsgálás után...

Előzmény: Nem'Tom (6075)