Törölt nick Creative Commons License 2009.09.26 0 0 1857
Einstein bácsival nem árt vigyázni! Körmönfont bácsi volt ő ám... ;)

Egyrészt mivel egyre több naiv, primitívnek tartott, bibliai leírásról derül ki hogy dokumentum értékű, hiteles történelmi krónika és mivel ez már tudható volt akkoriban is, egy bölcs ember ilyen kijelentést nem tehet, maximum azt: TÖBBNYIRE primitív és meglehetősen gyermeteg legendák gyűjteménye, de NEM MIND..!
Lássuk be a nyilvánvalót: ezt sem ő, sem más nem tudhatta sem akkor sem most pontosan és bizonyosan, mivel sem pro sem kontra nincs bizonyíték ill cáfolat. Azonban tudtommal a tudományos kutatások a felé tendálnak, hogy tán több e könyvben a hiteles dokumentum, mint a fantazmagória...

Azonban persze az öreg nem hazudtolta meg magát. Beletett egy csavart szerintem, amit nem biztos hogy mindenki észrevesz. A legenda kifejezést használta nem a mítoszt.
Nem tudom szándékosan és valóban hangsúly van-e részéről ezen, de nagyon is valószínűnek tartom. Ugyanis a legenda és a mítosz mást jelent. A legenda abszolút valóság alapú, többé vagy kevésbé (ill akár semennyire sem) kiszínezett, torzított interpretációja megtörtént eseteknek. Míg a mítosznál ez nem alapkövetelmény, előfordul hogy van, de az sem baj ha nincs semmiféle realitás, hitelesség benne. Ám még egy megtörtént eset mítikus ábrázolása is lehet olyannyira stilizált és szimbolikus, hogy gyakorlatilag egy hétköznapi értelmező számára, szinte alig ad át információt a történetesen valós eseményekről...

Gondoljunk csak a görög mitológiára és Trója mítoszára! Idővel már a szakértők is belátták hogy nem mítosz, hanem inkább legenda. Majd kiásták Trója városát....
A leírás természetesen mítikus; misztikus lényekkel, irreális hőstettekkel, azonban vannak tényszerű, tárgyi dokumentumok benne. Ergo ugyan Homérosz leírása mítosz marad, azonban a lényegi infó benne már inkább legenda, mitöbb történeti dokumentum.

A legenda megfogalmazás mögött tehát feltételezem az rejtőzik, hogy mégiscsak úgy gondolja, ahogy én; azaz naiv, infantilis, primitív mítoszok közt, olyan legendák is szerepelnek a Bibliában, melyek többé vagy kevésbé, de megfelelnek a valóságnak, megtörtént történelmi eseményeket dokumentálnak.

Mindez teljesen tökéletesen független az istenhittől. Istennel vagy a nélkül is a Biblia fontos láncszem az emberiség őstörténetében.
Előzmény: Iván Gábor (1856)