.ETNA. Creative Commons License 2009.09.22 0 0 407
Szia kedves Dikóka!

45 éves vagyok, 2006-ban diagnosztizálták nálam az RA-t, szerencsémre a betegség első tüneteinek megjelenését követően már a 3. hónapban (decemberben).

2007. decemberétől szedem a Methotrexatot, mert ez a biológiai terápiában való részvétel egyik feltétele.

A 380-as, a 373-as számú hozzászólásomban részletesen leírtam, hogy mi is az RA lényege, illetve, hogyan hat a terápia. Légy kedves ezeket elolvasni.

A biológiai terápiák (többféle is van, pl. Humira stb.) a ma RA-ra alkalmazott kezelések közül a legmodernebbek és sok esetben a leghatásosabbak. Persze ez a betegség erősségétől, a beteg állapotától is függ.

Bemásolok egy még korábbi hozzászólásomból is egy részletet:

"A biológiai terápia egyik feltétele, hogy már a megkezdése előtt azt hiszem 3 hónappal el kell kezdeni a Methotrexat szedését, s ezt végig a terápia alatt folytatni kell. A Metho sejtosztódást gátló gyógyszer (amúgy a tájékoztató szerint fél év alatt kiürül a szervezetből - ezután javasolják csak a teherbeesést is) , nem szteroid és a májra (ez jól regenerálja saját magát), valamint a vérképzőszervekre (ez kivédhető folsavval) van hatással - szóval nem tartok tőle annyira, mint egyéb gyógyszerektől, s nálam nem is okoz komoly panaszokat. Max. 1 nap - de az sem nagyon vészes, pl. a tengerparton a nagy fürdés-napozás közben észre sem vettem, csak utána jöttem rá, jéééé tegnap "kellett volna" és nem is voltam rosszul - szóval pszichésen is hat ezek szerint :-))

A biológiai terápia a gyulladás mértékét és időtartamát képes befolyásolni. A Remicade volt az első olyan gyógyszer, amellyel a TNF-alfa (ez a főszereplő a gyulladásos folyamatokban - lényeges a szerepe az RA-sokat sújtó porc- és csontpusztulásban is) blokkolását tudták elérni. Idézem: " A Remicade a reagáló betegeknél célzott hatásmódjával igen gyorsan és tartósan képes az ízületek gyulladásos tüneteit csökkenteni, az ízületek funkcióját javítani és a visszafordíthatatlan ízületi károsodásokat megelőzni. Alkalmazzák még a Bechterew-betegségnél, a Crohn-betegségnél is." Nekem is van egy fiatal férfi betegtársam, aki Bechterew-es, ő is Remicade-et kap. "

Remélem tudtam segíteni, mindenképpen kérdezz rá a Férjed orvosánál, hogy ő pl. kaphatná-e. Nagyobb városokban (Budapesten természetesen tuti) lévő reumaközpontokban mindenütt alkalmazzák a biol. terápiás módszereket. Kérdezz nyugodtan, ha tudok, szívesen segítek.
Előzmény: Törölt nick (404)