micimacho Creative Commons License 2009.09.18 0 0 38573
Lesz drágább (nem kívánom, hidd el) ebben biztos lehetsz. A mostani 50$ körüli olajár az egekbe fog szökni a válság végével, amint megindul megint az (kínai) ipar. De ez most lényegtelen. MOst (talán) valamennyit csökkenni fog, várhatóan.

70% ... mérem az eltüzelt "száraz" tüzifa mennyiségét kilóra. Vizes kandalló ... 40/60% hőátadás sugárzó/vízmelegítés.
Mérem a hőcserélőn átmenő hőmennyiséget. A 16MJ értékhez kalkulálva 60-70% a hatásfok. (ha a most megismertek alapján a 16 helyett 14el számolok, lévén a fám 20% körüli vizet tartalmaz, akkor kezdek közeledni a gyár által megadott 80% hatásfokhoz. Saccra. Persze, nem hitelesített mérés ... de létezik kontroll ... ami igazolta, hogy a mérés körülbelül jó.

A kontroll a ház energetikai modellje alapján kalkulált éves (fűtési idény) hővesztesége az átlagos belső, és a havonként helyben óránként mért külső átlaghőmérséklet alapján. Ez kiad egy éves gáz m3 értéket. Mivel gázzal is fűtünk, (pl. éjszaka) ezért a gázfogyasztás és a fára költött pénz "gázra átszámítása" kerül összevetésre, és az eredmény mutatja, hogy mennyi a megtakarítás. A ftok utána visszaszámolhatók hatásfokba, meg fa mázsákba. És az eredmény ugyanazt adja ... 70+% körüli tűztér átlagos hatásfokot.
És a gázt biza a modellben 100% hatásfoknak tekintem. (lévén kondenzációs ... de a sima is meghaladja szerintem a 80at jócskán ... egyébként ennek figyelembevétele még tovább javítana a fa/gáz nyereségen ... merthogy eddig a gázt 100%ban hasznosultnak tekintettük ... ugye)

Szerintem jöhetsz tapsolni. A kandalló nem vezérelt, csak a vízkeringetés.
Előzmény: enginer (38572)