micimacho Creative Commons License 2009.09.18 0 0 38548
Földgáz pl. a Főgáz kalkulációja szerint (és igazából nagy átlagban) 34MJ. Ez 9,4kWh. 12-vel nem számolnék, a 10 az jó kerekítés ...

Fa. Frissen levágott fávan ugye nem tüzelünk. Az akác állítólag már akár 2-3 hónap alatt már kellemes állapotba kerül fűtéshez... (ennyi idő meg azért kell ahhoz is, hogy az erdőből a vevőhöz jusson. )
Nem tudom milyen víztartalomra számolják, de 16-18MJ értéket adnak meg fafajtátólo függően. Nyilván nem 0% víztartalomra ... mert nem igen lenne életszerű. (de tényleg nem tudom... valaki tudja?)

Tehát én azért azt mondanám, hogy amikor valaki fűteni kezd a fával, akkor azért az általad is említett 14MJ jellemzően már minimálisan kalkulálható. (4-4,4MJ/kg) Ebből, ha a nemlétező 100% hatásfokú vegyes kazánt kalkulálom (34/14=) 2,5kg fa"egyenérték" jönne ki. De van ugye a hatásfok ... egyes gyártók nem szégyellik leírni, hogy 80-90%, de én nagyvonalúan 65%ot számítok, ami még egy vízteres kandallóban is simán összejöhet, szóval (2,5/0,65=) 3,8kg jön ki.
Ezt csak azért írtam, mert én inkább 3kg/ra tenném, ha valaki azért készül kicsit a fűtésre, és nem az aznap megvett fát teszi a tűzre (a fabrikettet már ne is nézzük, mert annak tényleg kicsi a víztartalm)
Szóval én a 6kg egyenértéket kicsit sokkalanám ... a tapasztalat is a 3-at támasztja inkább alá. (konkrét mérés...)

A szeneslegénynek meg le kell törni a kezét, ha nem azt rakja le amit megállapodtál. :-)) Én pl. a súlyt végül a szorosan felrakott fa m3-e alapján állapítom meg. Persze fizetni másként fizetek, de ha rendszeresen ugyanattól veszi az ember, és nem 5q-nként, akkor azért már egész jól belőhető az ár egy egész kocsira nézve. (az első alkalom egy új beszállítónál mindig a kockázat.)
A kalodás meg ugye nem is kérdés. Az adott mennyiség. Pesten jellemzően 20e körül már lehet kalodában 1m3-t kapni. Nem olcsó, de nincs átvágás. Ha valakinek nincs jobb megoldása, ott legalább az átverés miatt nem kell aggódnia.

mindenre van megoldás... jól járni meg nem lehet :-))

Viszont a 3kg fa egyenérték még annyit is tesz, hogy ha mondjuk (nem igazán olcsón) 3000Ftért kerül oda a már garantáltan 1q fa, akkor az 33m3 gázegyenérték, ami meg mai áron (110Ft) 3600Ft lenne. Tehát kb 20% "spórolás" ... ha csak az anyagi részét nézzük a dolognak. Cserébe vesződni kell vele, be kell pakolni, raktározni és koszolni a fűtéssel.

Ennek ellenére én pl. jobban szeretem a kandalló melegét...
Előzmény: enginer (38542)