A-Ascona Creative Commons License 2009.09.17 0 0 8259

Szervusztok!

Örülök, hogy rátaláltam erre a fórumra, és hogy vannak még ilyen fanatikusok!

Én gyerekkoromban Nagykanizsán laktam, ahol a három laktanyából egy légvédelmi rak ezred volt. A környék Sormáson, Bajcsán át egész Letenyéig tele volt lokátorokkal. Zalaegerszeg felé a 74-es úton Bocska nevű település felett a hegyen van egy elhagyott lokátor-rakéta bázis, amiről sehol nem hallani, semmilyen adatot nem találni. Legutóbb beszélgettem erről édesapámmal (aki '70-'72-ig volt parancsnoki sofőr) és elmondta, hogy már gyermekkorában nagy nyüzsgés volt a környéken, amikor építették azt a titkos valamit a bocskai hegyen. Teherautó teherautó hátán volt, sorban állva. A Szabadeurópa rádió is "bemondta" akkoriban, hogy "valyon mi készülhet ott, ha a fél ország oda hordja a követ, kavicsot?"

Katona korában gyakran vitt oda tiszteket. Annyit mondott még, hogy egy darabig aszfalt vezet fel a hegyre, majd miután megszűnt, katonák állították meg őket az erdőben egy fás részen. A fák "szétnyíltak", és be kellett parkolnia egy hosszú alagútba. Voltak pihenőszobák, ott potyázott, amíg a főnökei végeztek.

Én rá is kattantam erre a témára, és körbemászkáltam a helyet, (amiről van pár fotó a Geocaching-on Bocska környékéről) de nem találtam azt a nagyobb bázisrészt. Ellenben több helyen is láthatók kisebb szakaszbeállók, bunkerek, lokátordombok. Gyakorlatilag a hegy tele van ezekkel. Már ami látszik belőlük az azóta kinőtt sok tüske és "őserdő" miatt.

Nem tudna valaki bővebb infóval szolgálni erről a helyről?

Előre is köszi!

Előzmény: M62 265 (-)