jagger3 Creative Commons License 2009.09.15 0 0 8248
Kedves Csak John!

A nevezett linken a jobbágyai volt Andezit művek , jelenleg aktív műintézet látható.

A fórum korábbi részeiben részletesen kibeszéltük , bár egy - két erdekes mozzanattal azért szolgálhatok.

Március magasságában volt szerencsém arra járni az erdőben , áramos kerités van arrafelé ( legalábbis ezt írja a tábla) , érintése életveszélyes.

Aztán később is jártam arra , és láttam nagysebességű adatátvitelre való irányított antennát, ami szép zöldre van festve , kamerát az erdőben , géppuskafészket ( ez bent van az egyik útelágazásnál, egy beton kupola lőrésekkel.). Alaposan be van kamerázva a hely.

Új postakábel vezet a hegyet megkerülve a szomszéd hegy tetején levő GSM bázisállomáshoz , amin a szokásosnál sokkal több antenna van és aminek a tövében autonóm dieselgenerátoros áramfejlesztő és minibunker van. Ide út vezet fel, megnézhető.

Szóval minden jel arra utal, hogy a hidegháború során elhíresült lőszergyár a rendszerváltás környékén funkcióváltáson esett át ( tehervágányok bőszen be vannak nőve fákkal, és rozsdásak a sinek) és valamiféle határozottan nagy túlélőképességű ( kétoldalt táplált középfeszültségű villamos táplálás + diesel erőmű ( a kéménye látszik a 21 es útról) objektum lett belőle. Mivel jó sok antenna van rajta feltehetően információtovábbítási feladattal ( miért másért) vélelmezett feladata biztonsági adattárolás jelenleg információs központ vagy hasonló, valamint a neten feltalálható cikkben a méreteiről és kijáratairól (ötszög alak , a GooglEarth on a földszini objektumokra elég jól illeszthető egy kb 200 méter oldalhosszúságú szabályos ötszög) Ezt erősíti meg a kerítés , a bekerített terület alakja és mérete a Nagy Hársas hegy előterében.

Szóval egy ekkora létesítményre egy kb 500 ember fél év kapacitást saccolok be , ami nem egyszerű "vezetési pont" hanem kormánybunker méret már.
A vasút felöli oldalon olajtartályok láthatóak.
A GoogleEarthon látható fekete pacni (a szurdokpüspöki felőli kijárat előtt) egy tó , a fehér téglalap pedig egy felújított tető egy vélhetően rakodórámpa felett , ami a kijáratnál van.
A létesítménynek így független vízellátása és légkondija is van ( a tóból vezetékpár megy egy gépházba , feletehetően vízkivételi mű)
Szóval azt gondolom , hogy "magyar módra" egy régi gyárból egy objektumot csináltak, néhány részletre azonban feltehetően szűkös költségvetés miatt nem figyeltek. (felszini létesítmények , olajtartály , vízmű) Gondolom a hegyben is van párja , csakhát snassz hogy az ötvenes években épült kéményt használják...
Szóval ez még aktív és jóideig még az is lehet, vagyis nem éppen kihalt laktanya....
üdv:
J.
Előzmény: csak john (8241)