menroting Creative Commons License 2009.09.08 0 0 148

Megfeledkeztél a válaszról.

 

 

 

"Egely György válasza a szkeptikusok leveleire 2009.03.09-én:

 

Tisztelt Szkeptikus Urak!

 

Hosszúra nyúlt és indulatos válaszaikból kiderül, hogy nem merik felvenni a kesztyűt, azaz nem mernek fogadni arra, hogy egyszerű vízautót is lehet készíteni. Arra futja csak a tehetségükből és bátorságukból, hogy háborogjanak, de a szavaikért nem vállalnak felelősséget. Úgy látom megint változott a véleményük, mert leveleik szerint bármelyik autószerelő tud 20% fogyasztás csökkentést elérni. Csak nem tudom mikor hazudtak? Akkor, amikor Härtlein Károly azt írta a Vasárnapi Újság főszerkesztőjének, hogy lehetetlen dolgot állítottam a vízautók kapcsán? Vagy most hantáznak? Legalább egy pénzérmét dobjanak fel, hogy véleményük legyen.

 

Amit állítottam a 300% többletről, az természetesen igaz. Több témában is kutatási felelős vagyok, de csak egyetlen téma szponzora engedte meg, hogy egyetlen képet közöljek az egyik labor egyik sarkáról. A többi témában – az ipari gyakorlatnak megfelelően – a kutatást finanszírozó befektetők a legmerevebben elzárkóztak bármiféle bemutató elől. Két ok miatt: egyrészt az újdonságrontás miatt, másrészt erős kétségeik miatt mind az Önök objektivitását, mind szakértelmét illetően. (Leveleik mindkettőt alátámasztják.)

 

Látszik, hogy a kutatási és ipari gyakorlattól minden szinten elszakadt, gyenge oktatási és marginális kutatási szintű tanszéken vergődnek. Látszik, hogy pótcselekvésként hasznos munka helyett levelezgetnek. Tragikus, hogy a Budapesti Műszaki Egyetem kerítésén belül ilyen alacsony szakmai és morális szintű oktatás folyhat. Megnéztem a tanszéki könyvtárukban néhány friss diploma dolgozatot, ami hűen tükrözi a gyakorlat, az élet igényeitől elszakadt oktató-kutató tevékenységüket. Az első meglepetésem, hogy jelentős számú, a tőzsdei spekulációkhoz kötődő szakdolgozatot nyújtottak be, például: Tőzsdei piacadatok trendfüggvény hatványainak becslése...

De a fizikában sem láttam olyat, ami az adófizetőket segítené, például Mágneses vékonyrétegek elektronspin-rezonanciás vizsgálata... vagy Hosszútávú rend kvantummechanikai rácsrendszerekben... stb.

 

Látszik, mennyire hiányzik az egész tanszékből az Önöket eltartó társadalom iránti felelősség. Még csak mutatóba sincs egyetlen témájuk sem, amely például az energia takarékosságot, a környezetszennyezés csökkentését szolgálhatná. Pedig azt várja el a társadalom, hogy az Önök által elköltött közpénzekből valami haszna is legyen. (S ne például a tőzsdei spekulációkkal foglalkozzanak – abból nekünk csak kárunk származott.)

 

Emlékszem, amikor pár évvel ezelőtt Orosz docens dühöngött egy szkeptikus konferencián, kezében lobogtatva a Borotvaélen című könyvemet. Olvashatta volna a 2002-ben megjelent sorokat a hátoldalon: “Már csak néhány év van hátra az utolsó, végleges olajárrobbanásig, s az ebből adódó gazdasági, társadalmi válságig...” Nézzenek körül büszkén – Önök is mindent elkövettek azért, ami most bekövetkezett. Értelmes diákok sorát sikerült elbutítaniuk, értelmetlen útra terelniük, teljesen torz fizikai és társadalmi kép tanításával. (Ne csodálkozzanak, ha egyszer majd valaki visszakéri az iskolapénzt!) Ma csak panaszkodnak, hogy nem tudják a nebulók a fizikát, csökken eziránt az érdeklődésük. (Lásd a Kertész Jánossal készített interjút, ÉS 2009.02.06.) Nem csoda. Amit Önök nyújtani tudnak, az maga a dögunalom és haszontalanság. Sem a fizika szépségét, sem gazdagságát, sem hasznát nem képesek megmutatni.

De tegyünk egy utolsó próbát, mutassák meg, hogy tesznek valamit, amiből haszna is lehet a társadalomnak, a diákoknak és szakmailag elérnek egy jó szintet.

Készítsenek például egy 40% hatásfokú termoakusztikus motort (ennek elődjét Tesla találta ki, de a vízautókról szóló könyvemben több szabadalmi rajzot is megmutattam). Ez olcsón, néhány tízezer forintból elkészíthető, elve 100 éve ismert, de méretezése alapos, mély ismereteket követel mind a fizika, mind a technika szintjén. Ez olyan készülék, melyen be tudnák mutatni, hogy jól ismerik legalább a klasszikus fizikát, sőt alkalmazni is tudják. Önöknek – mint eddig is – minden lehetőségük megvan, hogy ilyen berendezést készítsenek: jól felszerelt laborok, sok oktató és diák, akik már életük elején szeretnének értelmes, érdekes, hasznos munkát végezni.

Fogadok mondjuk 200.000 forintba, hogy nem tudják elkészíteni körülbelül fél év alatt, úgy, hogy elérje a technikailag elvárható 35-40% hatásfokot (legalább 200-300 W teljesítménnyel).

Ha mégis sikerül, akkor annak örülni fogok – sőt fizetek is - , de főleg a társadalomnak és Önöknek válik hasznára. Talán megjelennek olyan diplomamunkák is Önöknél ezután, mellyel csökkenteni lehet például a földgáztól való függőségünket, melyek termékként gyártásba kerülhetnek, munkahelyeket teremthetnek, segítik a tudásalapú társadalom megteremtését.

Ha ezt megteszik, akkor az egyik ingadozó szponzoromat rábeszélem, hogy adjon Önöknek laborlátogatási engedélyt: nézzék meg hogyan lehet többletenergiát gyártani. Addig pedig elégedjenek meg az egyik laborunk egyik sarkának látványával.

S egy utolsó megjegyzést hadd tegyek: Tanuljanak már végre valamit Vágó mestertől! Neki legalább stílusa van – ha már igaza nincs is (az esetek jó részében). Az Önök által nyújtott sajátos technobugris stílus ugyanis nem passzol a Műegyetem hagyományaihoz. Ott tisztességes, magas szakmai szinten tanító tanárok generációi mindig Magyarország felemeléséért dolgoztak, s nem az ellenkezőjéért – mint ahogy Önök.

 

Budakeszi, 2009. 03. 09."