atomvekker Creative Commons License 2009.07.31 0 0 99
Sziasztok!

Kérdésem van, remélem, jó helyen teszem fel.

10 emeletes panelban lakom Budapesten. A múltkor csináltak nálunk a tűzoltók egy tűzvédelmi bejárást. Felrótták, hogy a folyosón ilyen-olyan dolgokat tartunk. Nekem például a kerékpárom van kint, mert a lakásban nem fér el. Azt mondják, hogy "menekülési útvonalat leszűkíteni még átmenetileg sem szabad", ezért a bringát a folyosón tárolni szabálysértés (azt hiszem). Viszont nem tudom hova máshova tenni, mert nincs a háznak erre a célra tárolóhelyisége. Az udvarra nem viszem ki, garázst meg nincs kedvem bérelni pusztán egy bicikli miatt.

A gondnok a bejárás után egy héttel aláíratott egy papírt, ami szerint tudomásul vettem, hogy el kell távolítani a dolgaimat. Aztán megjegyezte, hogy legközelebb már büntetni fognak. Nincs kedvem engedelmeskedni, mert nem értem, hogy miért szükséges. A folyosó kb. 150 cm széles, a kerékpár ebből max. 40 cm-t foglal el. Szerintem akárki el tud mellette menni, még Szélesszájú Szilárd kerekes székkel is. Valahogy nem bírom belátni, hogy valós veszélyhelyzetet idézek elő.

Próbáltam utánanézni a neten, hogy mi a bírság mértéke, vagy egyáltalán hogy megy ez, de nem látok tisztán. Tud valaki segíteni? Mit tehet a tűzoltó, amikor bírságolni akar? És én mit tehetek ellene?
Vagy tényleg én vagyok a bunkó? Meg tudja mondani valaki, hogy miért nem elegendő 1,1 méter széles folyosó a meneküléshez?