Törölt nick Creative Commons License 2009.07.27 0 0 67
http://vg.hu/index.php?apps=cikk&cikk=282524

Bajnaiék véget vetnének a hagyományos disznótornak?
2009-07-27 07:16:34
Egy 2010-től hatályos rendeletmódosítás megszüntetné a hagyományos disznóvágást
Elküld

A falusi vendégasztal-szolgáltatókat lehetetlenítené el a kormány által 2010-től tervezett higiéniai nemzeti útmutató rendelet, amely a hagyományos disznóvágást gyakorlatilag eltörölné.

Ha például a házigazda leöli disznaját, annak húsából nem készíthet pörköltet a vendégeinek. Erre kizárólag akkor lenne lehetősége, ha saját vágóhidat létesít, vagy a disznót elviszi a legközelebbi üzembe. Így azonban ismét elvész egy ősi magyar hagyomány - mondta a Magyar Hírlapnak Zalai Andrea, a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének (FATOSZ) főtitkára.

"Ez a tevékenység elsősorban a kevesebb pénzből élő vagy munkanélküli falusiaknak biztosít némi, havi hatvan-nyolcvanezer forintos többletpénzt, ám ők nem tudnak majd megfelelni a tervezett előírásoknak.

Ha pedig képtelenek falusi vendéglátásból megkeresni például a téli tüzelőre valót, majd legfeljebb ők is szociális segélyért állnak sorba az önkormányzatnál" – érvel a szakember.

A FATOSZ munkatársai jelenleg is dolgoznak a jogszabály szövegén. A szövetség szakemberei egy ajánlást készítenek, ám az már csak a jogszabály fogalmazóján múlik, miként bírálja felül és hogyan "tálalja" ezt a döntéshozóknak. Zalai Andrea szerint a rendelettervezet nem életszerű, mert a külföldi és magyar vendégek éppen azért vesznek részt disznóölésen és az abból készített lakomán, pálinka- és borkóstolón, mert semmivel sem összehasonlítható hangulata van.

A luganoi tanulmány szerint ez is egy lehetséges önállóság amit le kell törni törvénnyel és rá kell kényszeríteni az embert, hogy a bizonyítatlan eredetű multiktól vásároljon húst (is...)

Magyarország jelenlegi kormánya a saját népe ellen hoz törvényeket.