Törölt nick Creative Commons License 2009.07.22 0 0 1024
>>Különösen, hogy az andronovói kultúra úgy hatezer éves, az M17 marker pedig paleotikumi mutáció.

Nincs elvi akadálya, hogy az EU 19 haplocsoporttal jellemezhető különféle csoportok közül az idők során az egyik jelentős civilizációs fejlődésen, népességszaporodáson essék keresztül és a későbbi időpontokban dominánsként már hozzá köthető legyen a marker, mint ismérv. Az EU 19 esetében jól látszik, hogy közel azonos kiindulópontról két irányba bocsátott ki népességet és ezek a népek mintegy feltorlódva ott mutatnak legnagyobb arányokat, ahonnét már nem volt hova tovvábmenniük.


>>Szerintem azért sokkal vadabb elképzelés, hogy egy genetikai rokon népességet szinte maradéktalanul kiszorított volna bármi vagy bárki a területeiről.

A bármi az könnyen lehet a gazdálkodást ellehetetlenítő klímaváltozás, a bárki pedig a konkurens hatalmi központ(ok) vagy csak a népvándorlások, akik a köztes területről kiszorítják a legyőzött és a saját rendszerébe nem beilleszthető népességet, esetleg a szórvány népességet mint szolgáltatónépet befogják és vándorlásaikon magukkal viszik.
Az andronovó kultúra lelőhelyei esetében azért látni lehet, hogy Petrovka, Sintasha, Krivoe Ozeró a szürke foltod legészakibb szegélyén, míg a nevet adó Andronovó jóval azon kívül helyezkedik el.

>>Egyébként az andronovói kultúrát is bajos Észak-Mezopotámiával, vagy a Kaukázussal egy kalap alá venni, vessünk csak egy pillantást a J2 marker elterjedésére:

Úgy gondolom, hogy az M17 markerrel jelzett népesség a K.M. alapnépessége, semmit sem mond a feltehetőleg heterogén honfoglaló törzsek által bejárt útról, semmiben nem utal mondjuk a honfoglalás kori megyer törzs, vagy tarján törzs etnikai eredetére.

Amennyiben a "magyar" nyelvet a helyben talált népességhez kötjük, akkor igazad van.
Amennyiben úgy tekintjük, hogy a csekély számú sztyeppei lovas nyelvtanár tagozat erőltette rá az itt találtakra a Honfoglalás után a magyar nyelvet, akkor az akár sumér is lehetett,M 17 vagy J 2 marker mutatta genetikai rokonsági fokokból következő akadálya nincsen.
Előzmény: Törölt nick (968)