IWAS Creative Commons License 2009.07.19 0 0 1477

Chateau Teleki-Villány Villányi Cabernet Franc 2005. Egy rokonomat kértem meg, hogy vegyen nekem egy üveggel a 2006-os vagy a 2007-es évjáratból, amikor még április elején akciós áron, 1899 forintért lehetett kapni az Auchanban. A lelkére kötöttem, hogy 2006 előtti évjáratot ne vegyen, de hagyta magát rábeszélni boltban a 2005-ösre... (Ráadásul a címkéje is sérült és ráfolyt egy másik bor – de ez nem lényeges, hiszen nem ajándékba szántam.) A 2006-os 7 pontot kapott a MA-n rezedától, azzal, hogy "Túlérett karakter, leheletnyit oxidált is talán. Szájban élesztős és meleg. Gazdag, összetett, finom és puha bor. Nem eleganciájával, sokkal inkább puhaságával hódít." Pontosan ez az, ami elvárható a forró 2006-os évjárattól, míg a hűvösebb 2005-ös évjárat terméséből készült bor elegáns, nem puha és nem túlérett (de nem is éretlen). Egy regionális magyar borversenyen a 2005-ös 88,3 ponttal aranyérmet kapott, a 2007-es londoni IWSC-n pedig bronzérmet. Kis fülecske segíti a bontást. A parafadugó nagyon jó minőségű. A bor színe az érett cseresznyéé, a gyűrűben világos terrakotta árnyalattal. Közepesen mozgékony; vékony csíkokat húz a pohár falára. Viszonylag zárkózott illatában először avar, füst, ibolya és kevés bazsalikom; majd hosszas pörgetés után még szeder és áfonya. Alapvetően a hordós érlelés jegyei és a palackbuké uralják az illatképet. Az 1429-ben jellemzett toszkán bort (ami sangiovese szőlőből készült) juttatta eszembe, azzal a különbséggel, hogy ennek az illata kevésbé animális, illetve még diszkrétebb. Ízében áfonya, érett meggy, földiszeder és fűszerek (főleg fehérbors és szurokfű). A vékony és a közepes test határán van. Első osztályú tanninok. Savakban gazdag, de még a normál tartományon belül; minőségileg pedig elég jók. Utóíze a közepesnél hosszabb, benne érett szeder + fehérbors (amely utóbbi kellemes meglepetés: olyan, mintha syrah-t inna az ember). Hátránya, hogy az évjáratnak "köszönhetően" nem elég telt. Előnyei az elegancia (az, ami a hagyományos módon készített, jól sikerült boroké), a finesz és a kellemes fűszeresség. Végül is nem bántam meg, hogy a 2005-öshöz jutottam hozzá, mert némi változatosságot hozott a testesebb ausztrálok után.