Törölt nick Creative Commons License 2009.07.05 0 0 2782
Már van feljelentés. A Vasárnapi Hírek információja szerint egy magánszemély – bár elképzelhető, hogy nem csupán ő egyedül, mert mások is vérszemet kaphattak „Gripen-ügyben” – már a Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatal elé terjesztette azt.

Az ok: a magyarországi Gripen vadászgépek és harcászati tartozékaik beszerzése körüli visszásságokról, a megvesztegetésekről szóló, már a nemzetközi és hazai médiában megjelent különféle anyagok nyomán közérdeklődésre számot tartó kérdésekké lettek.

Miután a brit BAE Systems és a svéd SAAB mintegy pénzért „megváltotta” a maga megvesztegetési bűnét a brit és az amerikai hatóságnál, de minden eddigi kinti nyomozás a Magyar Köztársaság irányába is mutat. Ha tehát van der Kwast főügyész gyanúja nem alaptalan és voltak magyar megvesztegetettek – az osztrák Alfons Mensdorff-Pouilly, a Gripen-ügy lobbistája állítólag azt javasolta, hogy 12 millió euró kenőpénzt kapjon öt magyar állampolgár – akkor a T. Ügyészségi Nyomozó Hivatal szíveskedjen elrendelni a vizsgálatot e tárgyban, hiszen a nemzetközi sajtó éppen elég „hivatalos tudomásszerzés” a bűncselekmény elkövetésének egyszerű gyanújához – így a feljelentés. Az, hogy a parlamenti Gripen-vizsgálóbizottság nem talált kellő alapot, jogilag nem releváns – a bizottság nem nyomozati intézmény, mint ahogyan nem az a Nemzetbiztonsági Kabinet sem – áll a feliratban. 2008 nyaráig a magyar országgyűlés öt-párti vizsgálóbizottsága nem talált az Orbán-kormánytól a szocialista-szabad demokrata koalíciós kabinetig átívelő beszerzések tájékán korrupciógyanús ügyletekre utaló nyomokat – még „nyomokban” sem, erre utal a jegyzőkönyvük. Így mindezek után nyomozás nem indult, noha nem csupán mendemondák világa szólt a szerződések létrejöttének körülményeiről.
Skoda Gabriella a VH-val közölte, amennyiben a feljelentés a hivatalhoz beérkezik, az érkeztetéstől számítva három dolog történhet – három napon belül. Ha semmi sem utal bűncselekményre, elutasítják a megkeresést. Ha úgymond „lehet benne valami”, 15 napnyi időre, feljelentés kiegészítésre szólítják fel a (be)-(fel)jelentést tevő állampolgárt, amennyiben a gyanú megalapozottnak tűnik, elrendelik a nyomozást az ügyben. Az úgynevezett Gripen-ügyben Magyarországon nincs folyamatban nyomozás és korábban sem volt – válaszolta Borbély Zoltán, a Legfőbb Ügyészség szóvivője két hete a VH kérdésre. Vizsgálat viszont volt, miután tavaly nyáron a parlamenti Gripen-vizsgálóbizottság elküldte a megállapításait az ügyészségnek. A jelentés adatai között konkrétumokat, ami bármilyen bűncselekmény –  például a korrupció – gyanújára okot ad, kerestek, de ilyet nem találtak. „Mi eddig csakis a sajtóból értesültünk arról, hogy más külföldi hatóságok nyomoztak emiatt a Gripen-ügyben. Ám kizárólag a sajtóból szerzett információk alapján a magyar ügyészség soha nem indít nyomozást.” A svédek – bár lezárták –, a britek – bár speciális „fizetős, kivásárlós vádalku történt – s a csehek indítottak nyomozást. Hogy Magyarországon is úgy döntsön az ügyészség: nyomozást indít, ahhoz elég lenne a bűncselekmény egyszerű gyanúja. De az egyszerű gyanúhoz is több kell, mint „sajtóhírek” a szóvivő szerint. Egyszerű, jogban nem különösképpen járatos honpolgárok – a VH-hoz jött telefonok, levelek szerint – nehezményezik, miért nekik, civileknek kellene „bizonyítékokat szállítani” egy nyomozáshoz? Netán azért, mert a politikai elit érdekelt?