kilenctizenegy Creative Commons License 2009.07.02 0 0 2158

"Szvsz. ha pl. egy mo-i születésû ember Izraelbe költözik, s megtartja a magyar kulturànak értékeit, hagyomànyokat stb., akkor nem lehet zsidò identitàsu is egyuttal."

 

Már hogyne lehetne. A zsidó és a magyar identitás nem zárja ki egymást. Volt olyan gyerekkori ismerősöm, aki vallásos neológ zsidó volt (ma is az lehet, csak fogalmam sincs, mi van vele), mégios volt náluk karácsonyfa és ajándékozás, sőt, húsvétkor átmentünk meglocsolni. A nővérével saját kezűleg festettek tojást a locsolóknak. És ez nem Hörcsögtosznád-Alsón volt, hanem a budapesti hetedik kerületben. Szerintem ha ő kivándorolna Izraelbe, akkor a gyerekeit is magyarnak nevelné a magyar népszokások szellemében. Ettől még azok lehetnének izraeli hazafiak, meg vallásos zsidók.

 

Hogy még tovább árnyaljam a képet, volt egy öreg egyetemi tanár ismerősöm, akinek az anyját a nyilasok a dunába lőtték, őt meg gyerekként megmentette egy kikeresztelkedett zsidó család, akik valahogy megúszták. Az ember zsidó identitással, magyar hazafiként és buzgó katolikus hitben élte le egész életét. Most a kozma utcai zsidó temetőben nyugszik, az apja és nagyapja sítjában, de egy kereszt alatt.

 

Szóval zsidónak lenni nem nemzeti hovatartozás, és nem vallás, hanem valami más.

 

"A magam példàjàbol tudom. Közel 30 éve élek Fr.o-ban és nem vàltam franciàvà. Itt csak vendégnek érzem magam. Ha franciàvà akartam volna vàlni, elfelejteném a magyar kulturàt. Elôbb-utobb az embernek vàlasztania kell, nem lehet egy fenékkel két lovat megülni."

 

Ez a francia kultúra sajátosságaira vezethető vissza. A francia nemzettudat abból a jakobinus hagyományból táplálkozik, hogy a franciaság együtt jár egyéb minden származási identitási és kulturális elem visszaszorulásával, eltűnésével. Ez az olvasztótégely-elmélet. Az ilyen olvasztótégelyekben csak azok a kulturális kisebbségek maradnak fenn hoszú távon, amelyek vallásilag vagy nyelvileg elkülönülnek. Mint az arabok, vagy az USA-ban az írek, olaszok, latinok. Franciaország ilyen olvasztótégely-állam, az USA vagy Spanyolország sokkal kevésbé, Nagy-Britannia, Kanada, Ausztrália vagy Izrael még kevésbé.

 

Előzmény: Rufella (2155)