enkies Creative Commons License 2009.07.01 0 0 4712
Kiegészítés Hatodikknak!
Van egy elmélet, Dr. Végh Tíbortól.
A korona, az 1500-as évek viharos első felében, mikor Zápolya és Ferdinánd "tusakodtak" a trónért, jó időre Szulejmán kezére kerül. Csak kb. 3 hónap mulva adja vissza Zápolyának, mint HŰBÉRESÉNEK!
Ez idő alatt bőven volt lehetősége a Mária melletti két kép kicseréltetésére. No és rendelkezésére állt az egész zsákmányul ejtett hajdani császári kincstár, annak összes zománcképével együtt.
Hogy miért tette? (Végh szerint-- és ezt én is valószínünek tartom) Mert nem türhette, hogy egy vazallusának szánt uralkodó olyan koronát tegyen a fejére, ahol az elődeit oly nagyon "megcsúfoló" JÁNOS nevű figura legyen. (Hunyadi és Kapisztrán) Ám a szimmetriát sem szerette volna megbontani, így kicseréltette Józsefet is. MÁRIA EKKOR MÉG OTTMARADT!
---
Hogy II.Józsf miért vétette le? ...valóban egyik indok lehetett, hogy "rontsa" a koronát. (Mária Magyarország védőszentje! József pedig, mint felvilágosúlt, utált minden általa babonának tartott jelenséget!)
...a másik magyarázat (Pap szerint), hohy Nagy Katalinnak akart kedveskedni a rontott koronával, illetve annak Konstantin nevű unokaöccsének, aki a tervek szerint a kiűzött törökök nyomán egy új bizánci birodalmat alapított volna.
Számomra mindenesetre érdekes, hogy a Dukasz kép stílusa erősen elüt az összes többitől. Anatómiailag is rossz, ruházata sem természetes. Mintha egy a korábbi korok zománctechnikáhját nemigen ismerő II.József korabeli mester készítette volna.
----
Még egy érdekesség: tudomásom szerint (több történészt megkérdeztem) Bizáncban a GÉZA nevet nem írták Geobitzas formában. No és Magyarországot sem nevezte már az ő korában senki Turikának vagy Turkiának!
Ellenben volt a mai Szerbia délközép- vidékén az időnem egy ilyen nevű kis területű vazallus államocska...és annak ki tudja milyen nevű uralkodója.
Előzmény: Qedrák (4698)