szervezkedő Creative Commons License 2009.06.25 0 0 11065
Ami az én "ingem" abba most "belebújnék":

Ugye azt te is hozzám hasonlóan látod, hogy érdeklődő és érdeklődő között is van különbség!
Amikor én jártam elsőzör Montenegróba, a csomó hozzászólást kinyomtatva vittem magammal az útra! Akkor tanultam meg egy életre hogy egy ilyen internetes fórumra bárki bármit beírhat. Az információ értéke, valódisága, pontatlansága a helyszínen derül ki. Azóta csak azok infóira adok akiket ismerek.

Az új fórumozók elüldözésével kapcsolatban:
Szerintem ne ebből a topicból tudja meg az érdeklődő hogy kell útlevél a beutazáshoz! Vagy pl Zafira001 topictársunk megosztja az önkielégítési szokásait az index olvasóival, de arra már nincs ereje hogy kiderítse, dúl e még a háború Montenegróban. Lehet hogy nincs jogunk hozzá, de senki se sértődjön meg ha az ilyen kérdések felvetése után, egyszerűen elküldjük a halál bánatos ...szára. Évekkel ezelőtti állapotokhoz képest millió dolog változott az utakon és a magyar nyelven elérhető internetes forrásokat tekintve. Az utakon normálisan ki van táblázva végre minden (ezt értem a szerbiai és a montenegrói részre) a neten pedig készült egy montenegro-info.hu vagy egy montenegro-utazas.info oldal ami mindenki számára elérhető!
Sokkal nagyobb veszteség, hogy a "hülyeség" több olyan embert üldözött már el, akik nem kérdeztek, hanem VÁLASZOLTAK! Szerencsésnek érzem magam, hogy lehetőségem volt velük személyesen vagy telefonon megismerkedni. Pl "Miso" utikönyvének kézirata, hihetetlen űrt töltene be ha megjelenne egyszer!!!

Árak: A mindennapi élethez szükséges dolgok árai úgy tapasztalom a forint gyengülését is és az euróban kiírt összegeket is látva nőtt. Az egyszerű szállások, apartmanok árait tekintve nem értek veled egyet abban, vagy én nem tapasztalom hogy az árak 30%al csökkentek volna. Én két ismerősömet ajánlgatom mindenkinek amihez semmi érdekemm nem fűződik és nem hiszem hogy bárkit madárnak nézek amikor 16euro/szoba/éj áron kínálok egy 2 ágyas szobát, vagy 35euro/nap/4fő áron egy tv-s, klímás, erkélyes felszerelt 2 éves apartmant a tengertől 3-400m-re. De ezek taval yis ennyibe kerültek. Az lehet hogy a 28 csillagos szállodák csökkentettek az árakon, még szép!!!!

Tavaly nagyon jól esett amikor egy reggel beszaladtam az egyik szomszédhoz és egy akkor ébredező indexes fórumozó srác pont reggelit készített családjának akik még szundikáltak és amíg beszélgettem a háziakkal, addig csinált nekem is egy bundás kenyeret és főzött egy teát. Letette elém és azt mondta, köszöni szépen amiért ajánlottam neki ezt a helyet. Nagyon jól esett és nagyon őszinte volt. Azóta voltak már idén egy motoros társasággal is kint!
Tehát nekem közvetlen totál mindegy ki mennyiért nyaral, vagy kinek van vendége, kinek nincs. Ha bárki megkeres annak ugyanúgy ajánlom "kópé" vagy "baffalolev" apartmanjait Susanjba, mint a sutomorei vagy a canji ismerőseimet, ha pedig budvai hotelt kers akkor "jisell"


moncsa03!
Attól függően kisérletezz szerintem új utak felfedezésével, ha ti a nyaralás, a kalandok kezdetét az indulástól számítjátok. Ha azonban az a cél, minél hamarabb leérjetek, akkor a bejáratott útvonalon menjetek.
A gyerekek kivitelével kapcsolatos valami papírt csinálnak a vajadaságiak, de igazából én úgy tervezem hogy mindhárom gyerkőc mélyen alszik (éjszaka lévén) én meg üdvözlöm a határon posztoló közeget, elmondom hogy megyünk a tengerre, felajánlom neki hogy ne dolgozzon, hanem jönnön ő is velünk. Azután ha veszi a lapot akkor trécselünk valamit, ügyesen gazdálkodva a 34 szóból álló szerb nyelv"kincsemmmel" és már lépünk is. Pl a legutoljára ahogy voltam az útlevelet sem kérték tőlem.

Levi!
Ahogy a telefonba is mondtam, legalább egy hetet szánj a kinti dolgok intézésére mert az elmúlt napok esőzése után akkora a fű a portán hogy motoros kasza ide vagy oda napokon keresztül dörgölheted!

Polcsika!
Térképet kapsz, szerintem az első benzinkúton már akár Vajdaságban is.Ha Röszkénél mentek át akkor pár száz méerre van egy MOL kút ahol vásárolhatsz bankkártyával is és mindenki beszél magyarul. Ha itt nem akkor később lesz OMV kút, ott is műxik a bankkártyás dolog. Esetleg javaslom vegyél még vajdaság térképet "Vojvodina" ami akkor jön jól ha pl ha bóklászoltok Újvidéken.

Tivat!
Oltással kapcsolatban:
Nálunk feleségem és a gyerkőc az egész szezont kint töltik. Ők be vannak oltva egy teljes koktéllal és folyamatosan figyeli mikor jönnek az ismétlő oltások. De a teljes védettség nem egy két nap hanem úgy emlékszem több alkalommal voltak a dokinál és az oltások között hetek, hónapok teltek el.
Én nem vagyok beoltva. Ettől függetlenül tavaly nyáron az utolsó nap valahol összeszedtünk mi is valamit amitől lefososodott mindenki, csak én nem.

Mancuri!
Nagyon szépek a montenegrói képek amiket csináltatok, egy párat lehet hogy ellopnék az albumaidból, engedelmeddel!

Amari!
Julcsi itthon van, szerencsésen megérkeztek, amint lesz egy kis ideje, jelezni fog felétek is!

Ha valaki leírja nekem, hogy tudom a gps-em (IGO2006plus) poi adatbázisába saját magam által bejelölgetett források, trafipaxok helyeit egy fileba kimásolni és közkicsé tenni, akkor megosztom veletek!

...és akik még nem döntöttek, ne vaciláljatok, üljetek autóba, dobjátok be a családot és gyertek Montenegróba!
Csodás az ország, mesés az út és olcsóbb mint ha a túlideologizált Horvátországba mennétek!
Előzmény: crnagora2 (10958)