Regiomontanus Creative Commons License 2009.06.24 0 0 192
:-)))

Ickázás...,ugróiskola..., gyerekkorom egyik legkedvesebb játéka volt, kora tavasztól - késő őszig. Ezt mindennap, saját játékszabályom alapján játszottam, baráti társasággal..., vagy csak úgy...,magam.
Az udvarunk árnyékos részén rajzoltam a földre, a szabályos négyzeteket összekötő "iskolát": könnyebb formája a "kémény" - három négyzet egymás fölött, rá /négyzetet felező vonalra/ ...két négyzet egymás mellett, rá... egy négyzet, rá...két négyzet egymás mellett. Nehezebb formája a "háló" - háromszor hármas négyzetrács.
:-)))
Állandó dobó cserepem volt /kincs/ , ezt minden játék után gondosan elrejtettem, a formát újra karcolással megerősítettem.

Játékszabály:

"Kémény": Alap állás - Első fokozat, az iskola előtt páros lábbal /vonalra lépni nem szabad/. Célba dobás az első négyzetbe, ha vonalra, vagy azon kívül esik a cserepem "megbuktam", társaságban az utánam következő folytatja a játékot...,ha sikerült ügyeskednem, bele találtam a négyzetbe, páros lábbal ugrok az egymás fölé rajzolt három négyzetbe, a kettesbe: terpeszállással,...így tovább, míg az utolsó kettes négyzetben helyben ugrással megfordulok...,vissza..., közben föl kell vennem a cserepet, ha az adott négyzetbe értem. Nem szabad vonalra lépni, vagy valamilyen más formában megtámaszkodni.
Ez folytatódik...a célbadobás második négyzetébe...,harmadik..., míg minden négyzetbe pontosan bele dobom a cserepem, és nem lépek vonalra...
Második fokozat, az iskola előtt fél lábbal...
Harmadik fokozat, az iskola előtt keresztbe tett lábbal...

:-)))

"Háló": Alapjában hasonlít a fönt leírt játékszabályokhoz /célba dobás, nehézségi fokozatok, tiltó szabályok /, csak az ugrálás formájában tér el.

Alap állás - Első fokozat, az iskola előtt páros lábbal /vonalra lépni nem szabad/. Célba dobás a négyzetháló első sorának, középső négyzetébe,ha vonalra, vagy azon kívül esik a cserepem "megbuktam", társaságban az utánam következő folytatja a játékot...Ha, sikerült ügyeskednem, bele találtam a négyzetbe, páros lábbal ugrok a cserepemhez, majd terpeszállásba ugrás a sor két szélső négyzetébe, vissza pároslábra a középsőbe, helyben ugrás fodulással, /arccal a kiinduló állás felé/, cserepet felveszem, ismét terpeszugrás a sor két szélső négyzetébe, vissza páros lábra a középsőbe, majd kiugrás az alapállás helyére.
Ez folytatódik...a célbadobás a négyzetháló második sorának, középső négyzetébe..., harmadik sor...
Második fokozat, az iskola előtt fél lábbal...
Harmadik fokozat, az iskola előtt keresztbe tett lábbal...

Magas szint :-)))

Alapállás az iskola jobb oldala előtt - Első fokozat, az iskola előtt páros lábbal /vonalra lépni nem szabad/. Célba dobás a négyzetháló első sorának jobb szélső négyzetébe. Ha vonalra, vagy azon kívül esik a cserepem "megbuktam", társaságban az utánam következő folytatja a játékot...páros lábbal ugrás kőrbe...minden második négyzetbe...visszaérve, a cserepet felveszem, kiugrás a hálóból.
Második fokozat, az iskola előtt fél lábbal...
Harmadik fokozat, az iskola előtt keresztbe tett lábbal...

Alapállás az iskola bal oldala előtt...

Jó szórakozást!

:-)))
Előzmény: ikercsillag (188)