Schenouda Creative Commons License 2009.06.24 0 0 6090

Röviden mondok még néhány dolgot azokról, amiket Baalbekkel kapcsolatban felvetettél (bár tudum, röviden nehéz hihetően elmondani valamit)

A Biblia keveset mond Illés "elragadásáról". Illésnek pontos utasításokat kellett követnie, csak annyit mond átkelt a Jordánon, de hogy hol ragadta el az égi szekér, hallgat. Viszont egy arab iró 1200 körül Baalbekben járt, s ott látta Iljasz (Illés) "szimbolikus" sírját. A helyi hagyomány is ide köti Illés eltűnését.

Gilgames esete valamivel más, a sumér varázslók hagyományos útját járja be, beavatásra érkezik ide,  majd megküzd a labirintus ligetének őrével, Huwavával. Őt Enkidu és ötven harcos követi, míg Illést Elizeus és ötven férfi, a próféták fiai közül követi.

Macrobius valószínűleg csak átvette Porphüriosz beszámolóját Senemurisról. Viszont Lukianosz a baalbeki templomot szintén az egyiptomi Héliupoliszból származtatja és ősréginek mondja (ráadásul abban az időben, amikor a rómaiak éppen a Nagy Templom udvarát építették). Porphüriosz ismerte Manethón pap könyveit, de az ő listáján sem szerepel így egy név sem. Unger német régész elemezve Manéthón listáját, Sznofruval, Kheopsz apjával azonosította (i.e. 2650 körül)! Még 1998-ban kérdeztem erről Kákosyt, ezt válaszolta: "Senemuris egyiptomi királyt még nem azonosították. (Egy Séphuris nevű uralkodó szerepel Manethón III. dinasztiájában, de a kettő között aligha van kapcsolat). A Macrobiusnál található legenda rendkívül zavaros, kronológiája nem egyeztethető történeti tényekkel." Ettől függetlenül még számos fáraó neve felmerült és azt hiszem találgatni szabad...

Az aphakai "misztériumokról" bizánci keresztény hivatalnokok szólnak, rendre ostorozva a pogány babonákat. Ők rendszeresen igyekeztek lejáratni a pogány papokat, itt azonban másról van szó: Hermiasz Szozomenosz 5. századi történetíró szerint a hegytetőről ereszkedik le a tűz és belesüllyed a folyóba. Itt az eredeti: "And at Aphaca, it was believed that on a certain prayer being uttered on a given day, a fire like a star descended from the top of Lebanon and sunk into the neighboring river; they affirmed that this was Urania..." (II,5: itt az eredeti krónika= http://www.ccel.org/ccel/schaff/npnf202.iii.vii.v.html). Egy másik 5. századi történetíró, Zoszimosz számol be, a kerek lámpáshoz hasonló tűz gyakori feltűnéséről: "Here is frequently seen, near the temple and in the adjacent places, a fire in the air, resembling a lamp, of a round figure, which has appeared even in our time, as often as people have assembled there on particular days." (itt a krónikája: http://www.tertullian.org/fathers/zosimus01_book1.htm) Hogy döntsd el te magad, hogy ezeket is zsinóron rángatták a papok.

Ez persze csak a jéghegy csúcsa. Vannak más beszámolók is, sőt még azt gondolom III. Thotmesz fáraó szíriai hadjáratán is ezeket a tűzköröket látták az egyiptomi hadsereg tagjai.

 

Előzmény: paul2 (6088)