Schenouda Creative Commons License 2009.06.23 0 0 6081
A felesége is hasonló beállítottságú volt. A 19. században egyébként megszaporodott azon angol úrhölgyek száma, aki mindenfelé utazgattak a világban és arról könyveket is írtak. Mindenesetre Atkinson felesége, Lucy Sherrand Finley Atkinson nem csak férjével utazgatott Szibériában, hanem maga is írt egy könyvet: Recollections of Tartar Steppes and Their Inhabitants, London, 1863 (reprint: 1970 New York!).
Atkinson életrajzi adatai innen vannak: http://en.wikipedia.org/wiki/Thomas_Witlam_Atkinson
Ez lehet nem a legmegbízhatóbb forrás.
Nekem az volt az egyik problémám, hogy nem tudok kivenni semmilyen tudatos elrendezést a kép alapján. Az ismert megalitok fajtái: a mehirek áll. magukban álló durván faragott kőszálak, máskor párhozamos sorokba vannak rendezve, mint Bretagnéban, a kromlechek (mint a Stonehenge) már körben állnak, míg a dolmenek sajátos "kőasztalok". Ezt sehová sem lehet besorolni.
Az előtérben álló kő teteje nem négyszögletes, hanem amolyan íves, akár az előtérben lévő fekvő kőé. A fekvő kő jóval közelebb volt a festőhöz, mit az állók. Mégis a fekvő, inkább egy természet alkotta kőszálhoz hasonlít, legalábbis nem nagyon látok rajta tudatos faragásnyomokat. Ez nem lehetne baj, hiszen -mondanák- a magányosan álló menhirek tömbjei is durván faragottak: magyarán nincsenek határozott éleik, nincsen kőhasáb benyomásuk. Viszont a távolabbiak határozottan szabályosan megmunkált kőhasáb benyomását keltik, ami meg megint nem szokás a megalitoknál. Aztán felvetődött bennem, hogy Atkinson festő is volt, aki talán agy "illuzórikus" ábrázolást vetett papirra, megfontolva az is, hogy Angliából érkezett, ahol számos megalitikus emlék maradt. Atkinson több érdekes sziklaformációt is lerajzolt, melyek természetesek. Az egyik legérdekesebb a 30. oldalon található természetes sziklaformáció, amit a bennszülöttek "Shaitan és légióinak" neveznek (lásd a kapcsolatot a Kora völgy megalitjaival), amin egyből látszik, hogy a kirgízek szinte minden érdekes helyről (hegy, szikla, folyó, tó, fa, barlang stb.) valamiféle sületlen mesét gyártottak...

Előzmény: paul2 (6080)