Schenouda Creative Commons License 2009.06.12 0 0 6032

Szerintem meg éppen Baalbekre egész jó válaszokkal szolgálnak a régészek, de ezek nehezen emészthető munkák, pláne szenzációhajhász újságírók számára. Már több mint száz éve rendszeres ásatások folynak ott. Mielőtt bárki teóriákat gyártana, ajánlom a német régészek nagyon alapos három kötetes jelentését: Theodor Wiegand: Baalbek, I-III. köt. Berlin/Leipzig, 1921-25. De azóta is számos könyv íródott a "homály" eloszlatására (egy újabb: Friedrich Ragette: Baalbek, London, 1980). Előljáróban annyit, hogy csak a rómaiaknak volt szokásuk pódiumot építeni a templomai alá, a görögöknek vagy egyiptomiaknak nem.

A baalbek Jupiter templom (vagy "Nagy templom") pódiumának külső monolitjai valóban hatalmasok (50-300 tonnáig, de háromé meghaladja a 700-at). Ennek masszivitása azonban csak külső látszat, egy instabil konstrukció. Tipikus lépszerű római technikával készült: befelé haladva egyre kisebb kövekből, majd építési törmelékből föltöltve. Nos, a német régészek leástak a pódium közepén, a falak mellett, és alá az óriás köveknek is. És nem találtak semmit, ami ne római lett volna. Az ő szemetjük és törmelékeik kerültek elő (pénzérmék, cserépdarabok, stb) a kövek alól.

A kövek szállításáról is sokat megtudtak, de ezek is nehéz természetű munkák laikusok és romantikus lelkek számára (mert szakemberek írták őket). Én csak a leghihetőbbet említem. Theodosius császár Alexandriából Konstantinápolyba vitetett egy többszáz tonnás obeliszket (http://en.wikipedia.org/wiki/Obelisk_of_Theodosius), erre többek közt rávésték a szállítás módszerét is. Régészek és építészek ez alapján rekonstruálták az egykori módszert: itt nem fogom bő lére, a rómaiak egy csörlősort alkalmaztak a 600 méterre (!) lévő kőbányától a templomig. Ez egy 900 tonnás kőnél mindössze 700 ember munkáját igényelte. Ammianus Marcellinus ugyanezt a módszert írja le egy másik obeliszk Rómába szállításánál: obeliszket a kikötőből "csúsztatókon" vontatták be a Circus Maximusba. A felállításáról írja: "az emberek ezrei malomkövet hajtó gépezettel az előre megásott gödörbe állították".