AliceCsodaországban01 Creative Commons License 2009.06.05 0 0 120
Itt is megírom, hogy megvolt tegnap az orrmandula kivét az unokámnál, a János kórházban. Nagyon is indokolt volt így utólag, mert az orrmandulája az egyik fülébe is belenyúlt, és mögötte folyadék képződött.

Tapasztalatok: a János gyerek gégészei nagyon jók. A Budai területi gyerekkórházból lettek iderakva. Paraszolvenciát nem adott a lányom, mert nemigen volt miből, ez a bánásmódon nem látszott, egyébként nem tudom, hogy szokás e másoknak.

Ami rossz: a gyereksebészet a koraszülöttosztály és a fertőző osztály között van! A játékszoba is közös! Hogy ezt ki találta ki így azt nemtudom, de megérdemelné, hogy mondjuk az ő 12 éves gyerekét is itt operálják. Ugyanis a kicsiket még csak-csak fel-lehozzák ölben a szülők vagy a műtőssegédek a műtőből (ami a fszt-en van, a szobák meg az igen magas belmagasságú emeleten) méghozzá egy olyan keskeny és síkos lépcsősoron, ami önmagában balesetveszélyes - de azt a 12 éves kisfiút, akit tegnap operáltak és az egyik szobatársa volt az unokámnak, bizony a műtét után fel kellett ébreszteni, és némi támogatással a saját lábán botladozott fel a kórterembe félkómásan.

Ami meg a koraszülött osztályt illeti, ha jön egy egy czerny mentő, akkor nekik ki kell aprikálni a mentőbe beépített koraszülött mentős inkubátort, és minden hozzá tartozó kütyüvel együtt gyalog kell felcipelni a koraszülött osztályra.

Csüt. délelőtt volt a műtét, és péntek reggel jöhettek haza, éjszaka egy ágyban aludtak az anyjával. Párna vagy kispárna nincsen! (Valami miatt a műtött gyerekeknek nem szabad, de ha valaki ezután megy és párnafüggő, az vigyen be magával. )

10 nap mulva mehet közösségbe, 2-3 napig szobai pihenés, majd fokozatosan ki lehet vinni a szabadba. A sebgyógyulás kb egy hét, ezalatt az idő alatt csakis pépeset vagy nagyon puhát ehet, gyümölcsöt egyáltalán nem, kivéve banánt és almapürét. Általánosságba csak azt ehet ami fehér vagy sárga. Ez amiatt van, mert ha a gyerek ezen idő alatt hányna, akkor a hányadékból meg kell állapítani, hogy van e benne vér, márpedig ha mondjuk piros ételeket eszik, akkor nem lehet biztosan tudni. Mindent meg kell tennni, hogy ne köhögjön, ugyanis az orrmandulát - most tudtam csak meg - a garaton keresztül operálják, és nem az orron keresztül. Ha bárminemű kis vérzés jelenkezne, azonnal vissza a kórházba akár éjjel akár nappal.

Ide tartozik még, hogy az ápolónő mesélte a lányomnak, hogy a Heim Pálban állitólag még aznap hazaengedik a gyerekeket, és nagyon sok közülük az aki bevérzik, és őket is a Jánosban látják el. Állitólag a Jánosban nagyon ritka a műtét utáni bevérzés.

És egy jó tanács: a benntartózkodásra nagyon jó szolgálatot tesz egy hordozható cd lejátszó, akinek van az vigye be magával mese cd-k-kel, vagy kérjen egyet kölcsön, mert nagyon jól le hetet kötni vele a kicsiket. (Fülhallgatóval persze.)

Na gondoltam elmesélem.