mmormota Creative Commons License 2009.06.02 0 0 55338
A relatív mennyiségek attól függenek, milyen rendszerben értelmezik őket. Nincs semmi meglepő abban, hogy más rendszerben akár ugrásszerűen mások. A skalárok az érdekesek, azokra érdemes figyelni.

Az, hogy melyik óra jár gyorsabban, relatív. Pl. az, hogy egy vonatnak nagyobb a sebessége vagy egy biciklinek, az relatív. Egyik rendszerben ennek, másikban annak. Még az is lehet hogy valamelyiknek éppen nulla, vagy akár negatív.
Az hogy melyik ér előbb Kaposvárra, az viszont már nem függ rendszertől. Az nem változhat meg attól, hogy leíró rendszert váltasz. Ahhoz már jobb vasútvonalat kellene építeni... :-)

Hasonló a helyzet az órák ütemével. Egyiknek ez a gyorsabb, másiknak az. Ha leíró rendszert váltasz, el is ugorhatnak a mutatott értékek. Még akkor is ugorhatnak nagyot az értékek, ha csak kicsit más az a rendszer.

De ha találkoznak pl, az órák, akkor nem változhat meg, melyik mutat többet. Hasonlóan, ha az óra mittudomén lézerrel lövöldöz a nálad levő lécre, akkor a lécen ugyanolyan minta lesz, akármilyen rendszerben írod le. Ha közben agyonlövi a lécre szögelt óráidat, akkor az olvadt vackoknak ugyanazt kell mutatniuk a szétfolyt mutatóikkal. Hogy közben te mit gondolsz a távoli lövöldözős óra üteméről, vagy a pálya alakjáról és nagynak kinevezett tengelyéről, az igencsak változatos lehet.