Varga Béláné Creative Commons License 2009.06.01 0 0 109
Vitiligo

A bőr foltos festékhiányában (vitiligóban) a melanociták hiánya miatt sima felszínű, fehér foltok jönnek létre a bőrön. Az elváltozás oka ismeretlen, de elképzelhető, hogy az egyén immunrendszerének melanociták elleni támadásáról van szó. A vitiligó családi halmozódást mutat, és gyakran társul más betegségekhez is. A vitiligóban szenvedő emberek majdnem egyharmadánál pajzsmirigy betegség van jelen, de a két betegség közötti összefüggés nem tisztázott. Cukorbetegségben szenvedőkben, Addison-kórban, anémia perniciózában is valamivel nagyobb a vitiligó kialakulásának a valószínűsége. Létrejöhet sérülés, vagy a bőr leégése után is. Ugyan a betegség nem jelent orvosilag problémát, viszont jelentős lelki stresszt okozhat. A vitiligó a betegek egy részében egy-két éles határú folt formájában jelentkezik, másoknál pedig nagy testfelületet borít be. Az elváltozás a sötét bőrűeken a legfeltűnőbb. Gyakran érintett terület az arc, a könyök, a térd, a kezek, a lábak és a nemi szervek. A pigmenthiányos területek rendkívül hajlamosak a leégésre. A beteg bőrterületen a haj (szőr) is fehér, mivel a szőrtüszők melanocitái is hiányoznak. A haj korai őszülése még akkor is előfordulhat, ha az alatta elhelyezkedő bőr nem érintett

MÁS FORRÁSBÓL, EGY KICSIT MÁSKÉPPEN:


A vitiligo szerzett, körülírt pigment hiányt jelent a bőrben.

Többnyire fiatal felnőtteknél kezdődik, nők gyakrabban betegszenek meg.

Az esetek kb. 30%-a családon belül halmozódik.

Genetikai háttere igazolt.

Multifaktoriális vagy poligénes (több gén együttes hatása szükséges) kórkép, ezért néha nemzedékeket is kihagyhat.

Megjelenésében fontos szerepet játszhatnak a szervezet letokolt, gennyes betegségei, az ún. gócok.

A bőrben körülírt területeken a festéktermelő sejtek (ún. melanocyták) pigment termelése károsodik, pigment hiányos foltok keletkeznek.

A folyamat sokszor lassan halad előre, spontán visszafejlődést nagyon ritkán látunk.

Gyakran kimutathatók a betegségben ún. autoantitestek (a szervezet saját anyagai ellen termelt ellenanyagok).

Autoimmun betegségekben a vitiligo lényegesen gyakrabban fordul elő.

A vitiligo lehet:

- lokalizált: ekkor általában a hajas fejbőrön, arcon, kézen ill. nemi szerveken és azok környezetében észlelhetők a tünetek.

- generalizált: ekkor számos kisebb-nagyobb folt látható a legkülönbözőbb bőrterületeken.

- vitiligo universale: alig látható normálisan pigmentált terület.

A pigment hiányos, jellegzetes fehér foltok nemcsak esztétikailag zavarnak, az érzékeny, védtelen területek fokozottan érzékenyek napfényre, akár enyhe napfényhatásra is komoly gyulladás, napégés alakulhat ki.

Ez néha a betegség terjedését is provokálhatja, ezért legfontosabb kezelés a vitiligo esetén a fényvédők használata (SPF 50+, melyből létezik színezett, a zavaró foltokat teljesen elfedő változat is: lsd. PHOTODERM)

A kezelésben végleges megoldást adó eljárás jelenleg nem létezik, de intenzív kutatások folynak ebben az irányban, és az erdmények "kézzel fogható" távolságban vannak..

Az úgynevezett fotokemoterápia (PUVA kezelés) repigmentációt eredményezhet, az esetek egy részében azonban a kozmetikai eredmény a tagolt pigmentáció miatt az eredetinél rosszabb is lehet. Ez főleg akkor fordul elő, ha az érintett bőrterület nincs előkészítve (kondicionálva) a fénykezelésre, és a fénykezelés napozásból áll, ahol a fény különböző összetevői meghatározatlan mennyiségben jutnak el az érintett területekre..Senkinek nem javasolt ez a "módszer"..

Helyileg hormonhatású készítmények (szteroid kenőcsök) eredményesek lehetnek, de ez -szerintem-csak akkor jöhet számításba, ha ezek a szteroidok az alapbetegség (ún. társult betegség) gyógyítására szolgálnak..

Bőrgyógyászati praxisunkban a repigmentációt (a festék újraképződését) elősegítő kenőccsel (Vitix) - sok esetekben - eredményt értünk el, de ebben közre játszhatott az ún. pszichés hatás is, ami fokozottan jelen van a vitiligónál..Ezért (is) szokott sok esetben spontán repigmentáció is előfordulni..
Mellesleg: 50 ml 10.500 fT-ÉS 9.700 Ft közötti áron kapható, naponta 2X kell használni, és ajánlatos mellette lámpázni is..


Személy szerint ismerek több személyt, aki használta a VITIX-et: (ezt 6 hónapig ajánlatos használni)..Volt, aki az anyagiak miatt csak 1 hónapig alkalmazta: semmi eredmény; volt aki 6 hónapig használt, és kezdődött a bőr barnulása, de nem ott, ahol kellett volna, magyarul: MÁJFOLTOS lett..Ettől még lehet, h van, akinek használ, és pénze is van ennek a kísérletnek az elvégzésére..A hatóanyaga elsősorban sárga dinnye kivonat, ami sok béta karotint(is) tartalmaz..Ezt mindenkinek csak ajánlani tudom, tablettában is kapható, sokat tartalmaz belőle a sárgarépa (ha elég piros), sütőtök, stb. Ez csökkenti a vitis foltok, és a normál bőrszín közötti árnyalatot, és némiképpen véd is a napfény károsító hatása ellen, és az "A" vitamin előanyaga, amire a szervezetnek nagy szüksége van..