szkv. Creative Commons License 2009.05.30 0 0 8411
ZSIBIS BEOSZTÁSOK

Mint mindannyian tudjuk, az MN1480-nál mindenki szívott ugyan, de nem egyformán, mert voltak, akik nagyon szívtak, s voltak, akik csak épp hogy.
Nézzük hát a zsibis toplistát (nem a bizonyosság és nem a teljesség igényével):

1. Horgásztanya-gondnok.
Fogalmam sincs, hogy hol volt, de valahol a Balaton parton. Az oda kivezényelt baka az idejének túlnyomó részét fürdéssel és napozással töltötte.
2. Sorkatona az elhárítóknál.
Semmilyen szabály nem vonatkozott rájuk: Pl. nem jártak reggeli tornára sem, az épületkéjüket belülről kulcsra zárva tartották, egyszer jártam ott, akkora rendetlenséget még sohasem láttam, mintha nem is a laktanyában lettem volna.
3. Sportpálya-gondnok.
A laktanya kerítésén kívül volt a tanyája, ez már kapásból helyzeti előny. Az akkori gondnokhoz bekérezkedett egyszer egy tapolcai profi luvnya, persze, hogy a bakának megesett rajta a szíve. Pár nap múlva már sietett is az orvoshoz a honvéd, hetekig járt antibiotikum kezelésre. Sokba került neki az a kósza kufirc.
4. Csapatpostás.
Állandó kilépő a laktanyából, a kis postaépület remek kummantó hely, ahol el lehet tűnni a fárasztó kötelezettségek elől.
5. Telefonközpontos.
Külön kis körletük volt. Mivel felváltva voltak éjjel-nappal a telefonközpontban, a körletben mindig aludt valaki. Ide még az ÜTI-nek is tilos –de legalábbis illetlen dolog - volt bemenni.
6. Rajzoló, írnok.
Magas beosztású tisztek közvetlen közelében dolgoztak, s mint bizalmi emberek többet megengedhettek maguknak, mint az átlag. Igaz ugyan, hogy ami előny volt, az egyúttal hátrány is: A tűz mellett nem csak melegedhetett az ember, de könnyen meg is égethette magát.
7. Kantinos.
Az ablakból figyelhette, ahogyan a bakák elfutottak tornázni. Másrészt – ha ügyes volt – remek vállalkozásba kezdhetett a szocialista néphadsereg elit alakulatának laktanyájában. Például a híradók kantinosa talpraesett srác volt, ügyes legény. Nála a valódi kantin takarodó után nyitott ki, és ott bármit kaphattál, ha pénzed volt (kivéve nőt és helikoptert, ahogy szokták mondani), dobozos sört és amerikai cigarettát, vadonatúj tiszti gyakorlót hazavitelre, de megrendelhettél a Videotonnál akkor csak nyugati exportra gyártott mini-hifi tornyot stb.
Az árubeszállítás a sportpálya felől, a kerítésen átadással történt, ebbe nyilván be volt vonva a sportpálya gondnok, az őrszolgálatos, sőt, a rossz nyelvek szerint még egyes ÜTI-k is.
8. Hadtáp raktáros.
Ha jóban voltál vele, mindig volt a körletben tartalék kenyered és zsírod, de kaphattál tojást, konzerveket, szalámit is.
9. A parancsnoki szgk. sofőrje.
10. Szanitéc az orvos mellett a gyengélkedőn.

És így tovább.