thonuzobaa Creative Commons License 2009.05.23 0 0 3
Az extrém fokú izzadás hátterében a hyperhidrosis nevű állapot áll, melynek lényege a szimpatikus idegrendszer fokozott izgalma, és ennek következtében a verejtékmirigyek túlműködése. A jelenség a tenyereket, talpakat és a hónaljat érinti. A hyperhidrosissal élők számára gyakran a leghétköznapibb helyzetek is kihívást jelentenek, a kézfogás, tánc, öltözködés során folyamatos biztonsági intézkedéseket kell alkalmazniuk, hogy környezetük számára ne legyen visszatetsző erős izzadásuk.

Hagyományos módszerek

A hyperhidrosis terápiája végezhető szisztémás, az egész szervezet szintjén ható és lokális, helyileg ható módszerekkel. A szervezet szintjén hatnak a szimpatikus idegrendszer ingerületátvivő anyagának, az acetil-kolinnak hatását gátló, szájon át szedhető gyógyszerek. Ezek azonban az egész szervezet szintjén olyan súlyos mellékhatásokkal járnak, melyek a mindennapi aktivitást jelentősen korlátozzák, veszélyeztetik a biztonságos munkavégzést, közlekedést, egyéb tevékenységeket. Gyógyszereket tehát csak ritkán alkalmaznak az izzadás megszüntetésére.

Lehetőség van a verejtékmirigyek mechanikus gátlására is, ezt fémsókkal, aldehidekkel, savakkal végzik. Ezeket általában hintőpor vagy dezodor formájában juttatják az érintett területre, és gyakran hatékonynak bizonyulnak, főleg enyhe hyperhidrosis esetén. Mellékhatásaikkal kapcsolatban fontos tudnivaló, hogy tartós használatuk a bőr kiszáradásához, irritációjához vezethet, a kezelt terület berepedezése, viszketése alakulhat ki, és allergiás tünetek is jelentkezhetnek. Tudományos megfigyelések szerint a dezodorokban gyakran alkalmazott izzadásgátló hatású alumíniumsók szerepet játszanak az Alzheimer-kór kialakulásában, ezért hosszú távú alkalmazásuktól mindenképpen tartózkodni érdemes.

A hintőporok ára igen széles skálán mozog. Az egyik legnagyobb sikerrel alkalmazott púder, amely tanninsavat tartalmaz, a patikában mindössze 20 forintba kerül, míg a drogériákban kapható szerek ára több ezer forint is lehet. Érdemes tudni, hogy a drogériákban kapható hintőporok, dezodorok mindig kevesebb hatóanyagot tartalmaznak, mint az, amit az orvos ír fel. Fontos, hogy az úgynevezett atlétaláb (athlete’s foot) kezelésére szolgáló készítmények elsősorban gombaölők, izzadásgátló hatékonyságuk csekély.

Kezelési módszerként felmerül még a víz-iontoforézis is, amely azonban még gyakori ismétlés esetén is csak a legenyhébb fokú hyperhidrosisban nyújt segítséget. Az Egyesült Államokban elterjedten alkalmazott Botox injekció nálunk nem szerepel az erőteljes izzadás terápiás lehetőségei között. Az eljárás során ugyanis a Clostridium botulinum nevű baktérium sejtmérgét (toxin) juttatják a bőr alá, amely ugyan meggátolja a verejtékmirigyek működését mintegy 3-6 hónapra, azonban könnyen bénítja a környező izmokat is ugyanilyen hosszú időtartamra.

Alapvető hagyományos módszer az izzadás megfékezésére a gyakori tisztálkodás, az izzadságot felszívó hintőporok alkalmazása, és a jó nedvszívó képességű pamutruházat viselése.

Speciális módszerek

A legsúlyosabb esetekben merül fel a műtét lehetősége. Kétféle eljárás létezik. Az egyik a kis műtéti feltárásból végzett szimpatektómia, azaz a szimpatikus ideg átmetszése. Ezt az eljárást Magyarországon is végzik, főleg érsebészek, plasztikai sebészek. Fontos tudnivaló, hogy a műtéttel csak a tenyér és a hónalj izzadása szüntethető meg, a talpé nem. A beavatkozás után az esetek döntő többségében tökéletesen megszűnik a tenyér és a hónalj izzadása, viszont a derék alsó részén, a keresztcsont tájékán illetve a farredőben fokozódik a verejték-kiválasztás.

A másik műtéti eljárást a hónalj hyperhidrosisa esetén alkalmazzák, és a beavatkozás során eltávolítják az összes hónalji verejtékmirigyet. Amennyiben a mintegy tenyérnyi bőrterület kimetszése után a környező bőr nem eléggé rugalmas a seb tökéletes fedéséhez, bőrlebeny átültetésére van szükség. A verejtékmirigyektől megfosztott területet a későbbiekben folyamatosan krémezni, ápolni kell, hiszen a verejtékezés eredeti funkciója a hőháztartás szabályozása mellett a bőr védelme is.

Mindkét műtéti eljárás tehát nagy beavatkozás, altatásban történik, egy-két hetes lábadozással jár. Annak, aki súlyos hyperhidrosissal él, alaposan meg kell gondolnia, hogy vállalja-e a valóban megterhelő beavatkozást, az esetleges hegképződést, és kényelmetlenségeket.

A műtéteket a társadalombiztosítás támogatja, indokolt esetben elvégzésük ingyenes.

Homeopátia

A hyperhidrosis kezelésében a leghatékonyabbnak a korábban említett tanninsavas hintőpor valamint a homeopátiás megközelítés és kezelés bizonyult. A fokozott izzadás hátterében ugyanis az esetek többségében pszichés jelenségek, szorongás, félelem is megjelenik. A homeopátiás orvos vizitdíja tüneti kezelés esetén 5-7000 Ft, míg az egész alkat feltérképezése és átfogó kezelése során az első találkozásért 8-10000 forintot kell fizetni, ebben az összegben a gyógyszer is benne foglaltatik, a továbbiakban pedig a kontrollvizsgálatok ára 4-5000 forint.

És még sokan mások

Egyes kozmetológiai szalonokban, szépségklinikákon alternatív kezelési lehetőségek is rendelkezésre állnak a fokozott izzadás megfékezésére. A Lézermed nevű francia-magyar bőrgyógyászati, kozmetológiai szalonban egy titkos összetételű, Franciaországból származó krémet alkalmaznak a hyperhidrosis megszűntetésére. Náluk a tenyér és hónalj kezelése 25000, a talpé 35000 forintba kerül, és ezért az összegért annyi kezelést végeznek, amennyi az izzadás elmulasztásához szükséges. A kezelés végén pedig 9000 forintért megvásárolható egy másik készítmény, amelyet heti egyszeri alkalommal kell alkalmazni a kezelt területen a verejtékezés gátlásának fenntartása érdekében. Ez a készítmény körülbelül fél évre elegendő, utána újat kell beszerezni, tehát évi 18000 forintba kerül a Lézermed  szerint végleges megoldás.