RUCH CHORZÓW - LECH POZNAN 0:1
LENGYEL KUPA DÖNTŐ 2009A poznaniakat 5 (!) különvonat szállította a helyszínre, amiből kettő Poznanból, két másik a Poznan környéki városokból és gyakorlatilag egész Nyugat-Lengyelországból, egy ötödik pedig Krakkóból (a Cracovia híveit) hozta a Lech szurkolóit. Viszonylag korán odaértek már a stadionba, így 1,5 órával a meccs előtt már el is foglalták a számukra fenn tartott lelátórészt: az egész 2. emeletet, "szögletzászlótól szögletzászlóig". Több, mint 10.000-en voltak!
A Ruch mondhatni hazai pályán játszott, így ők csak a kezdés előtt 40-50 perccel kezdtek el szállingózni a nekik fenntartott részre, a szemközti hosszanti oldalra. A két kapu mögötti rész le volt zárva, a semleges szurkolók pedig a főtribünön, vagyis a Lech tábor alatt voltak, kb. 2-3000-en, így összesen olyan 23-25.000 ember lehetett az egész stadionban.
Természetesen mindkét fél komplett brigáddal és szövetségeseikkel volt jelen, a Ruchnál ott volt a Widzew, az Elana Torun és az Iglopol Debica brigádja, míg a Lechnél a Cracovia (ők voltak a legnagyobb létszámban), a Zaglebie Lubin, az Arka és a KSZO Ostrowiec. Pontos létszámokat majd nyilván írnak a beszámolóikban, megállapítani ilyenkor lehetetlen kívülről ki mekkora létszámmal volt ott.
A Ruch lelátója kék-fehér mellényekbe öltözött kezdésre, míg a poznaniak csak egy sálazással nyitottak az elején. Kicsit leesett az állam, amikor azt láttam, hogy a lengyel himnuszt a poznaniak teli torokból nyomják, a hazaiak oldaláról pedig szórványos fütyülés volt hallható, majd mikor vége lett, az egész szektor azt nyomta, hogy GÓRNY SLASK (Felső-Szilézia)... Eddig is tudtam, hogy a Ruchnak van ez a passziója, hogy németeknek hiszik magukat, de nem gondoltam volna, hogy ekkora parasztok.
Óriási energiával kezdett mindkét oldal szurkolni, 10.000-ből 10.000-en szurkoltak itt is meg ott is. Annyiból volt kicsit rossz, hogy a dalok nagyon hamar "szétfolytak", mivel a közepén elkezdett dalt a szélén már fáziskéséssel énekelték, aztán két sor után már csak annyit lehetett hallani, hogy rohadt nagy hangzavar van.
Negyed órának kellett eltelnie, hogy kitörjön a háború: a Lech huligánjai egyszer csak megindultak a szektorból kifelé és a lelátó mögötti széles járdán elkezdték támadni a rendezőket. A rendezőket úgy kell elképzelni, mint a rendőröket, ugyanazok a felszerelések vannak náluk (gumibot, könnygáz, paprikaspray, kutya, símaszk), csak talán még nagyobb parasztok sokszor, mivel oda bekerülni még annyi képzettség sem kell, mint rendőrnek menni. Nagyon nagy brigáddal voltak ők is ma jelen, több száz fővel, és egyik-másik már várta is mikor lehet menni. Hát most lehetett, csak az első körben kicsit el is csúsztak, a Lech első sora elkergette őket, így kénytelenek voltak erősítést hívni, és a rendőrök is megérkeztek nagyon gyorsan. Közben egészen a maratoni kapu magasságáig nyomták a rendezőket, így már csak egy nagyon gyenge vasrács és úgy 30 rendező állt a pályára vezető alagút és a poznaniak között. Mikor a Lech-esek elkiáltották magukat, hogy akkor gyerünk a pályára, az a 30 egyből le is farolt, egyenesen befutottak...a stadionba. Bent az emberek meg csak annyit láttak, hogy egy rendező brigád épp sprintel be a stadionba a maratoni kapun.
A támadás azonban itt megállt, mivel ekkor értek oda a rendőrök a vízágyúval és az erősítéssel, így vissza tudták kergetni a poznaniakat a felső karéjra. Közben persze záporoztak a kövek, a bedöntött vasrácsok, kerítések és minden, ami ott volt.
Közben persze a hazaiak is vették a lapot, bár hogy ott mi történt pontosan, arról lemaradtam. Ott már csak a végét láttam a dolgoknak, amikor egy jó 50-70 fős rendezőbrigád a hazai lelátó tetején lévő korzón végigvert gyakorlatilag mindenkit. Iszonyat állatok voltak, több földön fekvő maradt utánuk, akit csak értek, arra rámentek. Az egész Ruch tábort így átkergették a stadion túloldalára, így a botrány a másik oldalon folytatódott, amire viszont a poznaniak is ugrottak, ugyanazt, amit az előbb, ismét megcsinálták, csak a stadion másik oldaláról. Csak annyit lehetett látni a Ruch oldaláról, hogy úgy félezer poznani megindult a szemközti oldalon, ahol nem is volt olyan sok rendező vagy rendőr. Hogy volt e összecsapás a két fél között, azt nem láttam, de a rendőrök oda is megérkeztek hamar, több tucat mikrobusszal, két vízágyúval és amint megjöttek, elkezdték lőni mindkét brigádot. Ekkor már vagy 20 perce ment a botrány a stadion különböző részein, de szinte kizárólag a lelátó mögött, így bent a meccs zavartalanul csordogált. Csak annyi tűnhetett fel a laikusnak, hogy a szurkolás mindkét oldalon abba maradt.
A Ruchosok találtak maguknak egy kisebb 30-40 fős rendező brigádot, azokra rámentek rengetegen, azok pedig addig hátráltak, míg beszorultak az egyik vaskapuhoz, ami nem volt kinyitva, így elmenekülni sem tudtak. Hosszú perceken keresztül kapták a dolgokat, köveket minden mennyiségben, de a végén már 2 méterről verték őket vasrudakkal. Jó 2-3 percnek el kellett telnie, hogy megérkezzen a felmentés, itt is a rendőrök jöttek az egyik oldalról és pár száz gumilövedéket ellőttek, mire kicsit helyreállt a rend. Szerintem jó pár rendező megsérülhetett ezalatt, mivel utána több mentőautó is jött a helyszínre. Ekkor egy állóháború alakult ki a helyszínen, a rendőrök általában rálőttek a közeledő szurkolókra, majd azok egy idő után ismét támadtak. Később hoztak egy vízágyút is, meg lőttek szétrobbanó hanggránátokat is a tömegbe, így tulajdonképpen mindkét fél jól elvolt. Közben véget ért az első félidő (már vagy fél órája ment a csata), amire az emberek kijöttek a lelátóról és elkezdték nézni ezt a meccset... Mivel a stadion külső pereme is hasonlít egy lelátóhoz, meg ott vannak a lépcsők is, így tényleg mintha egy második meccs lett volna, még szurkolás is volt, sőt egy görögtüzet is begyújtottak közben :) Közben mindenki kamerázott, meg röhögött, lent a "küzdőtéren" meg mentek a különböző dolgok. A szünet végére csillapodott csak le az egész, így tulajdonképpen az egész első félidő egy jó nagy zavargás volt. És ezalatt nem tudom, hogy mit csináltak a poznaniak a túloldalon...
A második félidőben a Lech tábor nyomott egy gyönyörű piroshowt, az egész lelátón szerte szét gyújtottak tüzeket + mellé volt még egy zászlóerdő is, a hab a tortára pedig az volt, hogy ezalatt lőttek is egy gólt, így megszerezték a vezetést!
A hangulat megint felpezsdült, a meccs elejéhez hasonló hangerővel tolták a dalokat mindkét oldalon, annyi volt a különbség, hogy míg a Ruch oldal egyre inkább dacból énekelt, a poznaniak már félig extázisban voltak, a végére aztán meg teljesen.
Még egy gyönyörű piroshowt csinált a hazai tábor is (100-150 tűz? nem tudom mennyi, de rengeteg volt), de hamar eljött a vége, így a kupát - egy egyébként kurva szar meccsen - a LECH POZNAN szerezte meg idén. És még mindig maradt rengeteg piró a végére is, így a fél órán át tartó ünneplés is zoral volt!
Hát ez volt a kupadöntő idén és mint jósoltam, igen mozgalmasra is sikeredett.
És akkor a képek. A botrányról értelem szerűen csak szolidan csináltam.