Zicherman Istvan Creative Commons License 2009.05.15 0 0 41946
Dehogy zár össze mögötte a társadalom. Éppen a társadalomnál ásta el magát, de nagyon. Még a hajdan volt érdemeit is eltemette múlt nyáron a saját akciójával.
A grúz társadalom elsősorban azért ,,lojális", ha lehet így fogalmazni, mert:
1. Tisztában vannak azzal, hogy ők juttatták hatalomra (több, mint 90%-os szavazati aránnyal; a ,,Rózsák forradalmát" most ne vegyük elő, ott tényleg mindenkinek tele volt a töke Sevarnadzéval).
2. Azért, mert eddig Misokonak sikerültaz, ami előtte senki másnak: megszüntette a korrupciót, mint jelenséget Grúziában (ez olyan, mint Szaúd Arábiában megszüntetni a többnejűséget).
3. Liberális meg demokratikus lózungokkal jutott hatalomra, a grúzknak akkoriban meg bőven tele volt a búrájuk Gamszahurdia ultranacionalizmusával és Sevarnadze mnden segget kinyalatlanul nem hagyhatunk politikájával. Senki sem gondolta a legelején, hogy idegileg labilis második Gamszahurdiát kapnak a nyakukba.
Valaki itt a másik topikban megpendítette, hogy ,,biztosan a ruszkik pénzelik a grúz ellenzéket". Eléggé röhelyes kijelentés, ha figyelembe vesszük, hogyaz ellenzék magját éppen azok a ,,nyugatiak" és grúz nacionalisták adják, akik teljes mértékben nyugatbarátok, és hajdan a Nyúl közvetlen munkatársai voltak. Grúziának nem egy amerikai szatelit kormány kell, és nem egy oroszbarát szélhámos brancs, hanem egy erős jobboldali, grúz érdekeket szem előtt tartó, de a realitás talaján mozgó kormány. Jelenleg ez az ellenzék.
Ráadásul a NYúl ellen most összefogott a hadsereg, ami szintén egy komoly erőtényező, ráadásul annak a vezetése amerikabarát, de liberális. Nem tetszik nekik az az őrület, ami most folyik odafenn. A hadsereget a Nyúl elveszítette, kizárólag a belügy és a szakszolgálatok maradtak mellette. No meg persze van egy oroszbarát kissebbség is, bár az rendkívül elenyésző. Ja, meg majd kifelejtettem még egy szakadár területet, amelyről nem hallani sokat, de nem kevésbé problémaövezet - Adzsária.