Zicherman Istvan Creative Commons License 2009.05.11 0 0 887
No, túl vagyok a négy közül az első részen - mint mindig, szinte tökéletes munka és kellemes esztétikai und történelmi élvezet. Bravo. Kiválóan át van adva a korhangulat. Teljesen hitelesen és jól vannak átadva a viták a gyárosok kamarájában, amikor Morozov hallatlan dolgot jelent be, hogy angol mintára vezessék be a 8 órás munkanapot. Nagy vita után 10 órára csökkentik (12-ről). Kraszin, Nimerovics, Sztaniszlavszkij, Gorkij - mintha a korabeli fotókról jöttek volna le.
Az első részben csupán két bakit fedeztem fel:
1. Szavva Morozov az asztalánál ülve ,,autót" rendel a háza elé (sajátját). Egy kis stilisztikai baki kategória,ugyanis abban az időben a gépkocsit Oroszországban ,,automobilnak" vagy ,,motornak" nevezték. Az, hogy nem egy De Dion szerepel a filmben érthető, és teljesen megbocsátható: már az eredeti, mozgó Russo-Balt C14 is egy külön élvezet. Ez egy stilisztikai hiba.

2. Andrejeva színésznő, amikor hitrovkai csibészek próbálják megtámadni őket egy 1906-os Browning Baby pisztolyt vesz elő, pedig abból ítélve, hogy az első részben éppen börtönbe zárják Szavva Mamontov kupecet (nagykereskedőt) és Witte bírósági ügyeiről van szó, ez nagyjából 1898 és 1900 körül játszódik. Akkoriban ,,bébiméretben" kizárólag belga REVOLVEREK voltak forgalomban, illetve PISZTOLYOKBÓL a német ,,Herschstahl" modell. De ez is inkább megbocsájtható bűn, már az is hatalmas élmény és előny, hogy korban megközelítőleg megfelelő fegyvert adtak a szereplő kezébe.

Élvezettel készülök a második részre, és várom, mikor lesz feltöltve a másik két rész.

Szóval, egyelőre nem ért csalódás és az első rész tökéletesen megfelel az eddigi nívónak.
Előzmény: Zicherman Istvan (886)