ninovarga Creative Commons License 2009.05.04 0 0 5803
Folytatva a kivipéldák sorozatát, bemutatom a következő esetet.
Itt a gazda egy szőlőkordont cserélt le kivire, azzal az elképzeléssel, hogy azt ugyanúgy fogja művelni, mint a szőlőt. Azt hiszem itt már senkinek nem kell magyarázgatni, hogy miért nem sikerülhetett. A kezdet kezdetén figyelmeztettem, hogy a Hayward sem függőleges vesszőkön, sem a kiterített kordonkarokon rövidre metszett csapokon nem fog teremni.
Természetesen az idő a "pergoletta-elvet" igazolta. Ekkor azt tanácsoltam neki, hogy a szomszédos szőlősor helyére tett támrendszerrel korrigáljuk a lugast, lehetőséget adva a termővesszők kiterítésére és megtámasztására, egyben alagúttá alakítva át az eredeti kordont.
Az első telepítésű kordon termésének "csodáját" várva, egy másik, hasonlóan elhibázott koncepcióval kialakított kordonos "szőlőkivit telepített, ami ismét valamilyen korrekcióra vár. Most nehezebb lesz megoldást találni a hely szűkössége miatt: egyik oldalról a szomszéd szőlője, másik oldalról egy idős, de még jól termő őszibarackos korlátozza.

1. A helyrehozott régebbi lugas

2. A helyrehozott régi lugas kiterített szálvesszőin sok virágbimbó

3. A hibásan kialakított "kivikordon"

4-5. Az alsó zónában nincsenek virágok

6. Korlátozott számú virág csupán a felső szakasz vízszinteshez közelítő pozíciójú vesszőin van.

Ezek a növények azonos korúak a "baromfiudvarikivi-pergolettával". Az idén várható termésmennyiség aránya a kettő között 1 : 100.

(Mennyivel egyszerűbb lett volna minden, ha egyszerűen csak elhitte volna nekem, amit kezdettől fogva mondtam neki.)