mézontófű Creative Commons License 2009.04.06 0 0 6938
Kedves LvT!
Némiképp off: köszönöm a 2005-2006-ban nyújtott segítségedet, nagyon hálás vagyok érte, családomat sikerült 11-13 generációra megtalálnom. Csaba első telepeseit és még korábbiakat is. Nagyon örülök, hogy, amit szerettem volna, azt elértem.
On
Ad Kerepeczky (4305): a kutatásaim során jártam a pilisi evangélikus egyházközségnél, s ott az 1722-1745 közötti években (ősapám mellett) találtam Kerepeczky nevet, mégpedig Tamást és Annát, akik azután Csabán éltek, mert Pilisen született gyermekeik ott házasodtak. Pilisen számos gyermeknek voltak a keresztszülei is. Tehát úgy vélem - a 18.századi életviszonyokat ismerve kissé -, hogy életvitelszerűen éltek ott.
Ezért elgondolkodtatott, hogy biztos-e, hogy Kerepesen telepedtek meg. S nem Kerepeczen éltek?
(Sajnos nem tudok a böngészőmből linkelni. Vályi András: Magyar Országnak leírása 2.kötet)
Kerepecz ma is létezik Krpec néven Szlovákiában.)
Lehet rosszul gondolom, de a nevük Kerepes esetében talán Kerepessky kellett volna legyen, minként az én őseimnek Pilis után.
Teljesen laikusan kérdem.
Ad Kesjár: ( korábban okusar és én is kerestem a név eredetét) Elképzelhetőnek véled-e, hogy a Kessér, Kessir névforma alapján esetleg Sajókesziből származó egyént jelölhet?
(Kesovce - bocsánat, nincs átállítva a szlovák írásmódra a billentyűm).
Márcsak azért is eszembejutott ez a lehetőség, hiszen alig pár km választja el az emlegetett Kerepecz-től.

Köszönöm előre is észrevételed.

Új kérdésem:
Ősszüleim valamiért a 19.század elején a Labos-Lábas(ez csak egyszer fordult elő) ragadványnevet kapták, sőt szépanyám a Labos-Nyistár néven is említetett egy alkalommal.
Mit jelentenek ezek a ragadványnevek?

Köszönettel:
mézontófű