belic Creative Commons License 2009.04.05 0 0 5261
Hello!

Én értelek, de te MENNYISÉGI fölényröl írsz, amit én sem vitattam. A lényeg szerintem az, hogy mire mentek volna vele. Hiába volt háromszor annyi tankjuk, ha egy Abrams felér 10 db. T-64 vagy T-72 harckocsival. Ezt próbáltam megértetni, amikor azt írtam, hogy az USA a rendszer minden elemében jobb volt. Ha a competitors képességeit nézed, akkor szerinted hányszoros mennyiségi fölény kellett volna az oroszoknak, hogy a Mi-24 versenyképes legyen a Longbow Apache ellen, a BTR a Bradley ellen

Akkor vegyuk a fentieket szepen sorba:

M1 Abrams/T64:
A T64A tomegtermelese 1967ben indult, ekkor az M1A1 tervezoi meg a csattogos lepket toltak, mivel az M1A1 gyartasa 1985ben kezdodott. Innentol kezdve kicsit logikusabb lenne az M1A1-gyel a T-80U-t osszehasonlitani, es hol van az M1A1-nek 780/1320 mm-es pancelja?
USA-nak a hideghaboruban SOHA nem volt minosegi folenye az szovjet harcskocsikkal szemben a vedettseg-tuzero tekinteteben, es ezt a hatranyt a neha jobb tuzvezetes es mozgekonysag nem birta kiegyenliteni.
Tehat egy M1A1 nem volt kepes a 80-as evekben letezo loszereivel szembol atloni a T-80U-t egy lovessel, mikozben az kenyelmesen atlotte akar 2 km-rol is. Az egyszintel lejjebb levo T-72B, T-64BV, T-80BV eseten mar mukodott a kolcsonos megsemmisites (vagyis akar az M1A1, akar a T-xx lott elsonek a masikra szembol a legjobb loszerevel, kepes volt azt atloni).
Vagyis egy M1A1 kb egyenerteku egy T-64BV, T-72B, T-80BV-vel, mikozben joval gyengebb mint egy T-80U.

MI24/Longbow Apache:

Nevettseges 1970es technikat 1997es technikaval osszehasonlitani. Egyaltalan mi koze van egy eloszor 1997 marciusaban leszallitot eszkoznek a hideghaborus eroviszonyokhoz?

BTR/Bradley

Miert nem egybol azzal jossz, hogy az M109-es onjaro tarackoknak nagyobb a lotavja mint egy AK47-nek?

A Bradley IFV, ennek megfeleloen azzal is kell osszehasonlitani.

Kezdjuk azzal, hogy 1967-tol 1983-ig osszehasonlithatatlanul jobb volt a szovjet "csucs" gepesitett lovesz raj, mint a "csucs" USA loveszraj, mivel az elobbi a BMP-1-gyel hatalmas tuzerovel rendelkezett (iranyitott raketa+reaktiv agyu), a szerencsetlen G.I.-nak pedig egy M113-mal kellett beernie (egyetlen .50-es geppuskaval).

Tehat akkor nezzuk csak az 1983 utani helyzetet, ekkor az M2A0-val szemben a BMP-2 allt. Mindketto kivalo fegyver.
De a Bradlay nem tud uszni, a gepagyuja "csak" 2 km-ig hatasos (nem 4), a TOW "csak" 700+ mm-t ut at, mig a KonkurszM 925 mmt.

Bel
Előzmény: Stylist (5136)