LvT Creative Commons License 2009.04.02 0 0 6931
Kedves malaczky!

A Magyar nyelv értelmező szótára 84 olyan közszói címszót ismer, amelyben a ch betűkapcsolat /h/ hangértékben áll (ezek közül ugyan már néhány avult, pl. chanti); l. őket alább. Tehát a magyar helyesírásnak része a /h/ értékű ch, még akkor is, ha önálló betűkánt a szabályzat nem ismeri el. Ha megnézzük a listát, akkor a jelenséget a hagyományos helyesírás elve alá sorolhatjuk annyiban, hogy a latinon és a németen keresztül a magyarba került szavak rendszerint megtartják eredeti ch-jukat. (A régi chanti → újabb hanti változás talán annak köszönhető, hogy a német közvetítés koncepciója kikopott és az orosz alapján formularizálódott újra).

Az utónevek esetén a szabályozás a köznévi helyesírásra utal: és mivel a köznévi helyesírásban német és latin közvetítés esetén rendszerint megmarad a ch, a német közvetített Richárd-ban sem kifogásolható. Ugyanígy az origós utónévtár alapján: Achillesz (sőt: Achilles!), Archibald, Joachim, Melchior, Orchidea, Psziché, Richárd.

De a görögből közvetítve ugyanitt: Ahillész. Ez utóbbi ezért nem biztos, hogy görög, lehet, hogy teljes magyarosodás, mert a forrás ismeri a Rihárd alakot is. Az arab kiejtés szerint: Ahmed. A héberből is kiejtés szerint: Ráhel, ill. Rákhel.

Tehát nem mondanám problémamentesnek (vö. Richárd, Achillesz vs. Rihárd, Ahillész), de nem problematikusabb, mint más szegmens.

-----

achát, agrotechnika, akrosztichon, almanach, anarchia, anarchikus, anarchista, anarchizmus, archaikus, archaizál, archaizmus, archeológia, archeológus, archívum, baldachin, bronchitisz, cech, chanti, charta, disztichon, echó, echós, elektrotechnika, elektrotechnikus, eucharisztikus, eunuch, fach, fináncoligarchia, finommechanika, fogtechnikus, haditechnika, hierarchia, hierarchikus, hipochonder, hipochondria, híradástechnika, jacht, jachtozik, krach, lichthof, machináció, matriarchátus, mechanika, mechanikus, mechanisztikus, mechanizál, mechanizmus, moloch, monarchia, monarchikus, monarchista, oligarcha, oligarchia, oligarchikus, orchidea, patriarcha, patriarchátus, pech, peches, politechnika, politechnikai, psziché, pszichikai, pszichikum, pszichoanalízis, pszichológia, pszichologizmus, pszichológus, pszichotechnika, pszichózis, rádiótechnika, sarlach, szinekdoché, sztrichnin, technika, technikai, technikás, technikum, technikus, technológia, technológus, trachoma, trachomás, trocheus.
Előzmény: Törölt nick (6929)