il1321 Creative Commons License 2009.03.27 0 0 7612
Szeretnék írni a San Marzano paradicsomfajtákkal kapcsolatban felmerült kérdésekkel kapcsolatban.
Ez csak az én véleményem, mely saját termesztési tapasztalataimon alapul.
A San Marzano paradicsom Campania tartomány egyik ékszere. Az első magokat a nápolyi király kapta ajándékba Peruból, és az első termesztési helye San Marzano környéke volt, ahonnan a nevét is kapta.
A termések jellegzetes szilvaszerű alakja, az utánozhatatlan keserédes íz, intenzív piros szín, kevés mag, bő rost tartalom, illatos, gazdag aroma jellemzi, és tesz sok embert a rajongójává. Az idők folyamán több alváltozata alakult ki. Campania tartományban 27 változata ismert.
SM-nak csak azokat a fajtákat lehet nevezni, melyeket azokon a területeken termesztenek, melyek a "  Pomodoro San Marzano " Agro-Nocerino Sarnese. "oltalom alatt álló eredetmegjelöléseknek tagjai. Olasz pasta, pizza SM nélkül nem létezik.

Én ezeket a fajtákat ismerem.
SM Lungo
 
 
SM Lungo, az ikább kései, folytonnövő, erős támrendszert igénylő fajta.
 
 
 

SM Redorta
 
 
 
SM Redorta hosszú változat ez is, termése 300 g körüli, folytonnövő 85 napos tenyészidejű
 

 
SM Nano és Rampicante
 
 
 
SM Rampicante Középkései, hosszú változat, alul kissé szélesedő forma, féldeterminált (kb 9 fürt) A NAno az apró, folytonnövő fajta.
 
Vetettem már magyar termesztésű magot is. Ez a fajta, mint lucullus paradicsom régóta ismert nálunk is. A népies neve a" kecskecsöcsű, juhcsöcsű név volt.
Ezeket főleg a nagyüzemi termeszteésnek megfelelő, karózás nélkül termeszthető, determinált fajtákból szelektálták. De a San Marzanót, már az 50-es években kiadott kertészeti tankönyvek is, mint futót említik, részletes rajzal ismertetve.

 
 
 
 
 
Az eredeti SM paradicsomok erős támrendszert igényelnek.

A Hermesmag által forgalmazott tasakon ez van:
San Marzano
    Középkorai érésű, alacsony bokrú fajta. Bogyója átlag 30 grammos, hosszúkás úgy nevezett "Lucullus" típusú szilva paradicsom. Nem zöldtalpa, élénkpiros, fesze, sima felületű, húsos állományú. Friss fogyasztásra, hámozott konzerv, püré készítésre javasolt fajta. Tám rendszert nem igényel. Nagyon bő termő. Ennél is azt tapasztaltam, hogy igenis kell karózni. Ebben az évben további két fajta SM paradicsomot próbálok ki.