zar 116 Creative Commons License 2009.03.25 0 0 2279
Fuli: nem utólagos tempomat ment bele...

Tempomat projekt:
Az autó elektromos gázpedálos, CAN-bus-os. Ennek megfelelően néztem körüla piacon. Típusspecifikus utólagos nincs, csak általánost tudnának rátenni (esetleg), ami egy vezérlőegység, egy kar, és egy cstlakozó a gázpedálra, amit a pedál és a kábelköteg közé kell beiktatni. Alsó hangon 88-90 ezret mondtak.
Ehhez képest: venni kell egy gyári kart. (Ebay-en lehet lőni, tele van Prius alkatrésszel, az amerikai és európai kar ugyanaz.) Kell venni a kormányra egy borítólemezt (a légzsák csavarját fedő jobb oldali műanyag takarót kell kicserélni a tempomatos takaróra. Kell venni egy "tempomatos" féklámpa kapcsolót. Meg kell két hatos csavar. Cikkszámok:
Tempomat kar: 84632-34011, kábel: 84633‑48020 ( így kerestem az Ebayen, kapható itt és ott)
Takarólemez: 45186‑47010‑C0 (1500 Ft.)
Féklámpa kapcsoló: 84340‑47020 (12000 Ft.)

Gyújtást leveszed, smartkey-t kikapcsolod és/vagy olyan messze viszed, hogy ne érzékelje.
Lepattintod a kormány oldaláról a takarólemezt. Torx kulcssal kicsavarod a két csavart, ami tartja a légzsákot. Leveszed a légzsákot (gyújtás levéve, smartkey opció kikapcsolva, nehogy véletlenül bekapcsold)
Azonnal látod, a kormányon, hova kell felcsavrozni a kapcsolót, felcsavarozod.
Az egyetlen szabadon maradt csatlakozó hüvelybe bedugod a csatiját.
Légzsák vissza, jobb oldali takarólamezt lecseréled az újra.
(Bruttó 20 perc idáig, félelemmel, tököléssel.)
A féklámpa kapcsoló cseréje nem egyszerű, a márkaszervizben jó félórát tököltek vele, szét kellett borítani a műszerfalat, hogy hozzáférjenek. Nem volt őszinte a mosolya a szerelőnek, aki kapta...
A féklámpa kapcsoló cseréje azért kell, mert a rendszer kéri a jelet a féktől, mert fékezéskor lekapcsol. Ezért kétáramkörös (4-lábú csatlakozóval) kapcsoló van benne. A nem tempomatos kapcsoló 2-lábú. Az autó kábelkötege tartalmazza a 4-lábú csatlakozót, azzal nem lesz probléma. Tanítani nem kellett, azonnal felismerte a tempomatot, amint otthon beszereltem, és, miután a fékkapcsolót is kicserélték, azonnal működött. (Addig csak villogott a visszajelző, mert hibát észlelt, kicsekkolva a hibát, azt jelezte, hogy nem kapja a jelet a féklámpáról. Persze, hgoy nem, mert nem az a kapcsoló volt benne...)
A kocsit Kiskőrösön, a M+F-nél csináltattam, nagyon pozitívan álltak hozzá a problémához, tudták, hogy utólag barkácsoltam, mégsem hajtottak el.
Röviden ennyi... Soxerencsét hozzá!
Szeretni fogod!
Előzmény: imiszito007 (2277)