szürkepatkány Creative Commons License 2009.03.22 0 0 4449

Kedves Enkies!

 

az asszimetriára vonatkozó felvetésedre való reagálást nem akarom kikerülni, bár egyenlőre csak újabb kérdéseim lennének, nézzük

 

 

ha az abroncs mellső képének tengelyvonalát veszed kiindulópontnak, akkor a hátsó kép középvonala nem 180 fokra van, hanem pár fokkal eltolva.

 

Ha erre szimmetrikus pántrendszert tesznek, ez a pár fok eltérés "ordít"!Úgy oldották meg, hogy a pánt-rendszer is kissé asszimetrikus, így a pántok lefutása kiegyenlíti az előbbi asszimetriát, s "ránézésre" harmonikus, mintegy szimmetrikus látványt nyujt. (Ezt azzal érték el, hogy a pántokat nem egyforma hosszuságura készítették.)

 

Arra gondolsz, hogy ha pontosan az első kép mögé rakják be az egyik pántot, akkor a másik fele nem pontosan a hátsó kép mögé fog illeszkedni, hanem kicsit (pár fokkal) eltolva? Tehát a Dukas-kép mögötti pánt picikét asszimetrikus lesz - már ha a pántok szimmetrikusak lennének?

 

 Nos, a Dukas-kép mögött a pánt valóban asszimetrikus, ha megnézed. Itt most nem maga a kép számít - mert az utólagos, hanem a felső keret, amibe nem fért bele a Dukas-kép. Maga a keret eredeti. Jól látni, hogy a pánt nem szimmetrikusan megy be a keret mögé, hanem az egyik oldalon jobban kilóg.

 

 

 Viszont ha megnézzük a Pantokrátort, akkor látni, hogy ott a pánt tökéletesen szimmetrikusan megy be a keret mögé. A pánt nem követi tehát a képkeretet, vagyis míg az abroncs kissé asszimetrikus, addig a pánt szimmetrikus!!!

 

Jól látszik mindez, ha a két oldalsó lefutást nézzük.

 

 

 Ez itt a Szent Korona bal oldala (ha a Pantokrátort tekintjük az elejének) Az oromdísz utáni gyöngy Fülöp apostol képébe esik bele.

 

 

 A másik kép a jobboldal. A gyöngy az András apostol alakját szegélyező aranyháttérben van, és picit ki is lóg abból.

 

Az asszimetria tehát oldalról is látszik.

 

Felmerül még a kérdés, hogy mindez nem-e a fényképezés által okozott torzulás, hiszen ha kicsit oldalról fotózzuk, akkor akkor kissé elcsúsznak az araányok. De szerintem ennyire nem csúszhatnak el, mindkét felvétel nagyjából oldalról ábrázolja a Koronát. A két szemben lévő kép (Pant. - Dukas) pedig egyértelmű, ott még véletlenül sem lehet torzulás.

 

Szóval bármit is mond Csomor, nekem az látszik, hogy

1) vagy az abroncs szimmetrikus, és a pántok nem azok

2) vagy az abroncs asszimetrikus, és a pántok szimmetrikusak.

 

De hogy nincs összhangban a kettő, az biztos.

Előzmény: enkies (4438)