gzsolti111 Creative Commons License 2009.03.20 0 0 74

Kicsit informálódtam megint, és úgy látszik NEKEM volt igazam a bírságokkal kapcsolatban! :-)...

 

"A bírság kalkulátor igenis jó. Nem véletlenül írnak mindenhol 30.000 Ft-ot alsó határként. Ugyanis a 410/2007. (XII. 29.) Korm. rendelet értelmében bírság 50 km/óra sebességig min. 30%-os túllépés esetén, 50 km/óra felett 100 km/óra sebességig min. 20%-os túllépés esetén, 100 km/óra sebesség felett pedig min. 10%-os túllépés esetén szabható ki. Az ettől kisebb sebesség túllépések a KRESZ kisebb fokú megsértésének számítanak, így nem minősül gyorshajtásnak. Ezáltal az ilyen büntetés nem számolható ki semmilyen bírság kalkulátorral. :)

 

Többek között ugyanúgy meg fog állítani a rendőr, akkor is, ha nem engeded át a gyalogost a kijelölt gyalogátkelőhelyen, de ezzel a bírság kalkulátorral ennek a büntetését se lehet kiszámolni. Az említett határok alatt (pl 50km/h-ig 30%) NEM villan a trafi, ergo nem büntetnek. DE, kiállíthatnak és helyszíni bírságot kiszabhatnak rád, azonban, ha ez a bírság kalkulátor, ami az oldalon van, nem jelez bírságot a beírt adatokkal, és nem állítottak meg, akkor valószínű, hogy nem fogsz büntetést kapni! Egy gyors példa. Megengedett sebesség 50 km/h! Ha 55 km/h-val mész, akkor a szabálysértés már megtörtént, és, ha megállít a rendőr, akkor lehet kapsz egy helyszíni bírságot. Azonban, ha nem állít meg, akkor valószínűleg nem fogsz kapni semmilyen büntetést! Kérlek értelmezd, hogy mi a különbség az adott jogi fogalmak között és úgy olvasd újra az ide vonatkozó jogszabályt!

Utólag csekket nem jellemző, hogy küldenek a KRESZ szabályainak kisebb fokú megsértéséért, azaz az említett százalékok alatti sebesség túllépésekért. Viszont, ha elolvasod figyelmesebben, láthatod, hogy azt írtam, hogy VALÓSZÍNŰLEG nem fognak utólag csekket küldeni az ilyen esetekben, ha helyszíni bírságot nem szabtak ki. DE, előfordulhat, hogy mégis küldenek, ám ezt általában csak akkor teszik, ha az adott személy korábban már el volt marasztalva hasonló ügyben, esetleg többször is, tehát gyorshajtás terén "visszaeső". De annak, aki sose kapott még büntetést a KRESZ megsértéséért, beleértve a gyorshajtást is, valószínüleg nem fognak küldeni ilyen esetben csekket. Remélem így érthető a dolog! :-)"

 

Üdv,

Előzmény: athos2005 (45)