Sziasztok!
Kis felháborodásom, elmélkedésem a minőségromlásról nem hatott meg senkit, lehet Ti ezen már kidühöngtétek magatokat :)
Viszont: FOTÓZÁS!
Eddig még nem sok matchboxot fotoztam, de ha valakit érdekel akkor a lejjebb írtakat kipróbálhatja aztán meglátja hogy tetszik e neki az eredmény.
Tükörreflexes:
letámasztott gép, ha lehet állványról, 11 es rekesz, de lehet akár 16os is hogy minél nagyobb tartomány legyen éles.
Érdemes kézzel beállítani az élességet. Az élesség pontja kb. az autó 1/3 nál legyen, így előtte is és utána is éles lesz.
Érdemes nappal fényképezni és csak "fehér" függönyt behúzni hogy szórt fény legyen.
Ha van árnyékos oldal akkor lehet egy picit "deríteni". Fogsz egy darab alufóliát óvatosan összegyűrőd, majd kihajtod és ráfeszíted egy karton lapra, ezzel szépen kitudod világitani a sötét részeket.
Az objektívet érdemes minél nagyobb látószögre állítani, de nem a legnagyobbra, mert ott már elég nagy lehet a torzítása, pár miliméterrel vissza veszed és már jó is. Nem kell nagyon közel menni a témához, nem kell hogy az egész képet kitöltse az autó, később vmi progival méretre vághatod.
Ha van lehetőség rá akkor érdemes a tükörfelcsapással és időzitéssel fényképezni, hogy minél kisebb legyen a bemozdulás.
Kompakt géppel még ilyet nem fényképeztem, de ezeknek a gépeknél alapból elég szűk a rekesz, tehát nagy lehet a mélység élesség, de ha lehet állítani akkor itt is 11 vagy 16 és a fentebb írtakat is nagyjából lehet alkalmazni.
remélem segítségetekre voltam a témában
üdv. Márk