ayantaqe Creative Commons License 2009.02.26 0 0 1553
Az első két-három edzéshez mindenképp, különben fekvés lesz a vége, meg kell pontosan tanulni az alapszabályokat és azokat nagyon striktíven betartani. A bemelegítés hatványozottan fontos, nagyon könnyen lesérülsz nélküle. Én pl. csak akkor kezdek neki a rendes edzésnek, ha már folyik rólam a víz, de ez majdnem minden sportnál így van. Itt a lényeg a helyes testtartáson van és az izmok előfeszítésében. Gondolom nem újdonság, hogy ha egy kézzel fel akarsz emelni pl. egy egypudos súlyt, ha a másik kezeddel nem feszítesz mellé, sokkal nehezebb kitolni. Gyakorlatilag egy jobb-szakításnál nem csak a jobb vállad, karod, deltád dolgozik, hanem az egész felsőtested keményre feszül, de ezt tudatosan kell csinálni, különben disznó mód meghúzod magad, mivel nem tűnik soknak az a 16kg, amivel kezd egy átlagos erőnlétű, de ahhoz bőven elég, hogy akár szalagszakadást kapj egy rosszul végrehajtott gyakorlatnál.

Nagyon katonás, én pl. pontos időrendben csinálom, másodpercre betartva a nagyon rövid (20-30sec) pihenőket, de az edzés menetét is. Ami nagyon jó benne, hogy gyakorlatilag bárhol, bármikor tudsz edzeni, hót egyszerű és magaddal is tudod vinni.

A súlyt meg lehet venni vagy lehet öntetni, de az utóbbi drágább. Igazán a fogantyú kialakítása a lényeg, a többi nem, ha meg tudod csinálni kényelmesre, akkor akármiből összehegesztheted. De az gyorsan kiderül, ha valami nem oké, vérhólyagok és sajgó tenyér formájában. :) Nekem pl. a szinterezés után volt egy felületi hiba a fogantyú belső peremén, egy edzés után szétment a jobb tenyerem tőle, csiszoltam vagy egy órát, mire jó lett. A forma nem tudom, mennyire fontos, ésszerű a gömb, mivel praktikus és nehezebben sérülsz le, ha netán magadra ejted vagy nekivered a lábadnak. Pl. egy kétkezes lendítésnél elég fájdalmas élményeket szerezhet egy négyszögletes súly az alsó fertályadon, ha nem figyelsz. ;)
Előzmény: Amerigo Gal (1551)