Zicherman Istvan Creative Commons License 2009.02.16 0 0 488
,,ez a "fejedelemség" maximum egy próbálkozás volt, amikor a kazár államot megdöntötték, de se szláv lakossága nem volt, se nem állt fent túl sokáig, nem is állhatott egy olyan területen, amit egy széles steppeövezet vágott el rusztól."

A Fekete-tengert a középkorban (úgy -XII. század körül) Orosz-tengernek is nevezték.:)
Amúgy a Kék Rusz (Tmutarakany, Hermonassa, Tamatarha, Matarha, Hunkala, Taman, Tamany - ugyan annak a városnak és területnek a nevei) elég sokáig fennállt - a IX. század elejétől volt önálló fejedelemség egészen a XII. századig. És mint azt a réfészeti ásatások is bizonyítják - igen népes szláv lakossággal rendelkezett. A görögökön és szlávokon kívül a harmadik legnépesebb réteget a palócok (polovecek) adták. Mellesleg a doni kozákság egyik bölcsője. Még a genovaiak is feljegyezték, hogy nagyon nagy szláv földműves réteg élt azon a vidéken a XIV-XV. századok között (akkor a város és környéke Matrega név alatt futott, így talán könnyebb lesz beazonosítani).

,,8-9. században nemzeti öntudat? azt meg hogy?"
Úgy. Saját egyház, saját fejedelemség, amely eleinte Halicshoz vagy a Volinyi fejedelemség vazallusa volt, utána pedig a magyar király hűbérese. Saját írásos nyelv (a keleti szláv írásbeliség egyik központja volt Kijev, Csernyigov, Novgorod, Vlagyimir és Szuzdal mellett.)
Előzmény: Joranne_Sutt (487)