holicse Creative Commons License 2009.02.13 0 0 439

Tisztelt fórumtársak!

A "puffer" és a "vegyes tüzelésű kazán (fa, szalmabála, p" topicokba (92 és 1961 számú hozzászólások) a korábban használatos Holicska Endre nicknévvel tettem fel számítási metodikát puffertartályok méretezésére.

A mai napon más kérésére végeztt gyakorlati méretszámítás közben vettem észre, hogy a bejegyzésben súlyos képletrendezési hibát vétettem:

340000000=4183,232*m*40    à  m=340000000/4183,232*40   =   2031,9 Kg tömegű víz 

Sajnos általános iskolai szinten gyakorolt műveletből buktam így meg. Ha m tömegre rendezem a képletet, akkor a példában szereplő 40-es szám osztóként jelenik meg, nem az itt látható módon szorzóként. Az itt kiszámolt végeredmény ugyan helytálló, de a mai számításomnál én is, mégis csak a rossz képletet akartam használni, mire eredményül érezhetően hülyeség jött ki.

Jelzem mindezt azért, mert -különösen a puffer topicban- még a mai napig is szoktak új hozzászólók kérdéseire a válaszadók e hozzászólásomra hivatkozni.

Azt már csak halkan jegyzem meg, hogy innen, az index forumáról kiollózott fenti hozzászólásom mindenfajta ellenörzés nélkül, tehát e hibát is magában hordva jelent meg a gépészmagazin októberi számában... Elvben tehát egy jó csomó szakmabeli röhöghet is akár rajtam. (Persze valós személyem ismerete nélkül, de hát ez nem lehet menekülési út a vétett hiba elől!)